Fototo Elvin - 90er jaren

 

(vervolg van het overzicht van de camera's die ik in de loop van m'n leven gehad heb, zie hier voor het begin)

De jaren 90

In de loop van de jaren 90 heb ik de onderstaande toestellen en toestelletjes 'naast' de nog werkende toestellen uit de jaren 80 gehad.

Rode fix-focus kleinbeeld-camera

Picture145_04Oct06.jpg

Technische gegevens:

  • Film: Kleinbeeld
  • Tijd en diafragma instelling: N.v.t.
  • Lichtmeting: op het oog
  • Lenzen: vaste lens, 'grootbeeld'
  • Scherpstelling: N.v.t. - fixed focus
  • Flitser: Intern, eenvoudig aan te zetten
  • Kwaliteit: redelijk

Opmerkingen - bijzonder:

Eenvoudiger film inleggen dan wegwerp

Makkelijk toestelletje om mee te nemen, is een stukje groter dan een wegwerp-gevalletje maar heeft dan ook een normale achterwand die open kan, wisselbare batterijen en een iets beter flitsertje. Kan tegen een stootje.

Enne, kost bijna niets...

Ervaringen en geschiedenis:

Één spiegelreflex-camera meenemen onderweg is wel voldoende, een wegwerp-camera heeft zo z'n nadelen als je een filmpje in moet spoelen en tsja, dan heeft een eenvoudige fixed-focus camera wel zo zijn voordelen. Redelijk licht maar zit nog goed in de hand, eenvoudig klikken en doorspoelen met een draai-wieltje. Film inleggen is zo gedaan. Heeft vele regenbuien bovenop de fietstassen en bagagedrager doorstaan; is ook wel eens doornat geweest maar bleef het gewoon doen. Flitsertje is ook zo geladen. Leuk om naast de spiegelreflex mee te nemen op vakanties.

Meestal had ik hier een kleurenfilmpje in en in m'n spiegelreflex een zwart-wit-film voor het 'echte werk', soms ook in de spiegelreflex een kleurenfilmpje. Kwaliteit is vergelijkbaar met de wegwerptoestelletjes; bijna volledig kunststof (op schroefjes en sluitertje en een paar veertjes na). Zo te merken aan het gewicht en gerammel zit er een loodklompje in om hem beter vast te kunnen houden - is voor onderweg te overwegen om eruit te slopen maar of het nog goed te sluiten is... dus nooit gedaan.

Lekker eenvoudig mechanisch dingetje, gewelfde achterwand om lens-dis-kwaliteit op te vangen, 1 sluitertijd en geen diafragma, flitsertje is gewoon contactje.

Pentax ME-super (2e) Serienummer: 3927918

AFBEELDING

Technische gegevens:

  • Zie eerste Pentax ME-Super spiegelreflex-camera

Opmerkingen - bijzonder:

Tweede ME-Super !

De eerste begon wat oud te worden en deze body werd 2e hands voor een gunstige prijs aangeboden. Hiermee de lichtmeter van de eerste ook nagesteld; deze was net gereviseerd.

Ervaringen en geschiedenis:

Om kleur en zwart-wit met spiegelreflex te kunnen fotograferen is het handig om twee dezelfde bodies te hebben. De oude ME-super begon wat probleempjes te krijgen met de lichtmeter en zou nagesteld moeten worden maar daar wilde ik niet zomaar aan gaan sleutelen. Toen bleek bij de fotograaf (Leen Koper) waar ik altijd kwam een tweedehands ME-super aangeboden te worden voor een gunstig bedrag (met nog objectief erbij) die nog helemaal nieuw eruit zag en ook nagekeken en ingesteld was, was dat de beste keuze: de oude als 'tweede' body gebruiken en voor het 'eerste werk' de nieuwe body gebruiken. Natuurlijk al vrij snel ook de eerste body nagekeken, schoongemaakt (zelf) en de verlichtingsmeter weer ge-ijkt. Was overigens maar een kleine afwijking wat dat aangaat.

De handmatige belichtings-instelling is overigens een hele mooie voor deze camera: op 'M' instellen van de camera en met geopend objectief kan je het diafragma en tijd instellen. Tijd: met twee kleine witte knopjes vlak naast de ontspan-knop: + en - . Kan je lekker mee spelen voor het object wat je wilt fotograferen - dus ook mooi mee onderbelichten of overbelichten!

Deze camera heb ik ook in Parijs gebruikt; mooie foto's geworden, voor een groot deel zelfs zonder flits. De ene ME-super voor de zwart-wit foto's en de andere voor kleur. Regelmatig ook wat objectieven wisselen; ik had in ieder geval een flinke reiskoffer met foto-materiaal mee! Ook nog een andere, eenvoudige camera maar daar wat minder mee gedaan...

Deze ME-super is de camera die ik nu nog gebruik, maar dan met onderdelen ook van de eerdere ME-super en de 'vroegere' MG: samen maken ze twee goed werkende bodies. In 2005 blijkt het standaard zoom-objectief op deze body niet meer goed te functioneren en is de flitsschoen afgebroken. De bovenkap en ontspanknop van de eerste op deze onderkant, verder nagezien, en vanaf 2006 met een ander zoom-objectief ... functioneert weer 'als nieuw'.

Uiteindelijk met veel reparaties heb ik beide ME-super-bodies weer goed werkend gekregen, meestal gebruik ik 1 van de twee op mijn rolstoel/handbike.

Minolta "AF-SP": Spatwaterdichte Auto Focus-kleinbeeldcamera

Technische gegevens:

  • Film: Kleinbeeld
  • Tijd en diafragma instelling: Automatisch
  • Lichtmeting: Automatisch in toestel
  • Lenzen: vaste lens,. groothoek
  • Scherpstelling: AutoFocus
  • Flitser: intern

Opmerkingen - bijzonder:

Spatwaterdicht - heel praktisch

Dit was mijn eerste AutoFocus camera, ook voor kleinbeeldfilms.

Verving de rode fixed-focus camera voor veel betere opnames.

Ervaringen en geschiedenis:

Deze camera is een beetje een uitzondering op de meeste andere toestellen die ik heb gehad: is nieuw gekocht, met alle handboekjes enzo erbij! Een volledig automatisch toestelletje, handig om mee te nemen en kon ook goed buiten gebruikt worden in de regen: is spatwaterdicht.

Helaas heeft hij het niet zo lang volgehouden, na een paar jaar deed hij helemaal niets meer en kreeg ik hem ook niet meer gerepareerd. Oorzaak weet ik niet meer, waarschijnlijk te hard gevallen. Grootste nadeel van dit toestel waren de batterijen: ook voor de flits en automatische filmtransport werden die gebruikt en waren relatief snel leeg; waren vrij duur. In Tsjechie was deze batterij moeilijk verkrijgbaar. Een ander nadeel was het relatief (met bijv. APS) grote gewicht. Schoonmaken: even oder de lauwe kraan afspoelen.

Voor mij op de fiets was hij wel heel handig: zelfs bij hoosbuien kon je het toestel op de bagagedrager 'open' meenemen en gebruiken. Ook bruikbaar 'onder water' maar niet geschikt om er mee te gaan duiken. Leuk toestel.

Panorama-wegwerpcamera Kodak Fun

Technische gegevens:

  • Film: Kleinbeeld
  • Tijd en diafragma instelling: N.v.t.
  • Lichtmeting: N.v.t.
  • Lenzen: vaste lens speciaal Panorama
  • Scherpstelling: fixed focus
  • Flitser: N.v.t.

Opmerkingen - bijzonder:

Panorama-camera, bedoeld voor wegwerp

Ervaringen en geschiedenis:

Dit was m'n eerste panorama-camera. Wat dat is? Nou, een mogelijkheid om op een eenvoudige manier panorama-foto's te maken: het brede beeld wordt afgedrukt op panorama-formaat: een vergroting alleen in de breedte en de hoogte wordt van het beeld afgesneden. Er wordt ook maar een deel van het negatief gebruikt hiervoor: een streep wit boven en een streep wit onder de eigenlijke foto.

Heel leuk om af en toe eens een landschap-foto te maken zonder dat je nadien wilt gaan snijden en apart opdracht moet geven tot vergroten wat natuurlijk veel duurder is. Tijdens een paar vakanties heb ik deze camera meegenomen (net als bij andere 'filmen met lens' is de film te wisselen door voorzichtig het toestelletje open te maken en in het donker een nieuwe film in te spoelen). Even opletten bij afdrukken: doorgeven dat het over panorama-foto's gaat want anders krijg je alles lekker klein met grote vlakken erboven en eronder. Vanaf de APS-camera's wordt het overigens een standaard keuze.

Zwarte fix-focus kleinbeeld-camera

Geen AFBEELDING

Technische gegevens:

  • Film: Kleinbeeld
  • Tijd en diafragma instelling: n.v.t.
  • Lichtmeting: n.v.t.
  • Lenzen: vaste lens,
  • Scherpstelling: fixed focus
  • Flitser: intern

Opmerkingen - bijzonder:

 

Eenvoudige camera van zeer matige kwaliteit, cadeautje

Ervaringen en geschiedenis:

Ergens bijgekregen dit wel zeer eenvoudig toestelletje. De achterwand is rondgebogen om de afwijking van de "lens" op te vangen. Niet veel mee gedaan (heeft een tijdje in de auto gelegen om evt. een snapshot te maken), en weggegeven.

Fujifilm Auto Focus kleinbeeldcamera

Technische gegevens:

  • Film: Kleinbeeld
  • Tijd en diafragma instelling: volledig automatisch
  • Lichtmeting: automatisch
  • Lenzen: vaste lens
  • Scherpstelling: Autofocus
  • Flitser: Intern en automatisch. Ook met rode-ogen-lampje en zelftimer
  • Filmtransport: automatisch

Opmerkingen - bijzonder:

 

Erg leuk toestelletje, vrij zwaar en voldoet prima; zit alleen met wat tape aan elkaar, later uit elkaar gevallen

Ervaringen en geschiedenis:

Dit toestelletje gekregen van iemand die hem als kapot had liggen en er niets meer mee deed. Ik heb het toestelletje schoongemaakt en iets gerepareerd en met velglint het batterijvakje dichtgemaakt, en zo doet hij nog altijd dienst in een van m'n fietstassen. De batterijen een beetje volhouden want die gaan ook als de camera uitstaat nog in een half jaartje leeg.

Aanvulling 2007: nu helaas echt defect, filmtransport is gebroken, ouderdom kunststof? Of toch gevallen.

Voigtländer "Virtus" - APS jaszakcamera

Technische gegevens:

  • Film: APS, met motief en formaatkeuze.
  • Tijd en diafragma instelling: Automatisch
  • Lichtmeting: Automatisch
  • Lenzen: vaste lens met automatisch dekseltje, 24mm
  • Scherpstelling: AutoFocus, motiefkeuze
  • Flitser: net als toestel: heerlijk klein, maar ook weinig lichtopbrengst
  • Batterij: 1x CR2 Lithium, serienummer BD 078754

Opmerkingen - bijzonder:

Heerlijk klein toestelletje, speciaal om altijd makkelijk mee te kunnen nemen. APS, dus meer mogelijkheden dan kleinbeeld en zeer compact.

Vaste lens, geen zoom.

Ervaringen en geschiedenis:

Met de grotere mogelijkheden van kwalitatief goede film, kwam ook de APS-film op de markt, een tussenstap naar digitaal.

Dit cameraatje (nieuw!) gekocht voor in m'n jaszak om mee te nemen en altijd te kunnen gebruiken als ik onderweg was op de fiets of met de skeelers. Heerlijk klein, doet alles zelf en zoals hoort bij APS kan je kiezen voor 'Classic' (vergelijkbaar met kleinbeeldformaat foto's), Panorama en grootbeeld ("HDTV"). Deze keuze wordt opgeslagen op een elektronisch spoor op de film dus staat wel het hele beeld op de film en kan je altijd nog kiezen om de foto op een ander formaat af te laten drukken.

De kwaliteit van APS is minder dan bij de moderne kleinbeeld-films, de film wordt terug-afgeleverd in de cassette met de schakelaar op '4': ontwikkeld. Dit toestelletje benut niet alle mogelijkheden van APS; halverwege stoppen en later weer verder fotograferen op dezelfde film gaat er niet mee, maar verder allemaal wel. Een van de grootste voordelen van dit formaat is naast de snelle wisseling van fotoformaat dat de datum/tijd of andere informatie op de foto-achterkant gezet wordt bij het afdrukken. Zo weet je wanneer een foto genomen is, ook 5 jaar later!

Heel eenvoudig fotograferen zo onderweg: richten, klikken en het toestelletje doet de rest. Het toestelletje heeft een goede kwaliteit lens, kent ook verschillende modi (flits, geen flits, tegenlichtflits, meerdere fotos achter elkaar en auto of auto met rode ogen onderdrukking d.m.v. een extra lampje), plaatst de tijd en datum of andere gegevens naar keuze op het spoor om op de achterkant afgedrukt te worden en heeft ook nog een zelftimer.

Het metalen huisje ziet er erg degelijk uit maar helaas is het op de hoekjes toch wat gevoelig voor vallen en stoten; na een flnke val klapt het flitsertje niet meer vanzelf naar boven en het klepje voor de lens blijft af en toe hangen, dus even opletten bij het aanzetten. Sinds ik een digitaal toestelletje heb van ongeveer hetzelfde jaszakformaat blijft hij meestal in de tas zitten maar is zeker handig omdat de batterijen 'nooit' leeg raken en hij zeker goede foto's maakt (APS-kwaliteit). By the way, dit cameraatje spoelt de film terug in de cassette in plaats van uit de cassette bij het opnemen, ook wel een prettig idee! Dit toestel wordt ook nog in de jaren 2010-2015 nog regelmatig gebruikt (als bijv. de batterijen van digitaal toestel leeg zijn of zo'n toestel een keer vergeten is en spiegelreflex zo snel niet gepakt wordt).

Pentax "MG" - Spiegelrelex kleinbeeld-camera

HPIM1038.JPG

Technische gegevens:

  • Film: Kleinbeeld
  • Tijd en diafragma instelling: half-automaat met diafragma voorkeuze
  • Lichtmeting: via lens, spiegelreflexsysteem
  • Lenzen: wisselbaar Pentax K
  • Scherpstelling: handmatig via Pentaprisma
  • Flitser: kan op flitsschoen bovenop toestel

Opmerkingen - bijzonder:

Vereenvoudigd 'zusje' van de ME-super: alleen automatisch dus geen handinstelling of tijd-verkorting of verlenging.

Ervaringen en geschiedenis:

Dit toestel is eerst van m'n vader geweest, sinds hij niet meer fotografeert (op film/dia) heeft het toestel even in de kast gelegen en heb ik het met lenzen en alles gehad. Hij had er een standaard 50mm en een 28mm groothoek en via opschroefadapter een oude telelens van mij bij + een flitser.

Het toestel heeft geen mogelijkheid om zelf een tijd in te stellen en ook geen 'EF' mogelijkheid: je moet voor onder of overbelichting de filmgevoeligheid tijdelijk anders instellen of evt. kiezen voor '1/128''; de tijd die het toestel zonder batterij ook maakt.

Na langer liggen heeft de spiegel de neiging om te blijven kleven; is gebruikt als donor-camera voor de ME-super.

"MR-Pen" - m'n eerste digitale "fototoestel"

Geen AFBEELDING

Technische gegevens:

  • Film: Digitaal op intern geheugen
  • Tijd en diafragma instelling: n.v.t. vast iets digitaals
  • Lichtmeting: als te donker 'piep', idemzo bij te licht
  • Lenzen: vaste lens, kunststof
  • Scherpstelling: n.v.t. fix focus
  • Flitser: geen mogelijkheid
  • kwaliteit: hoogstens VGA 640x480 pixels in matige kwaliteit

Opmerkingen - bijzonder:

Digitaal aparaatje voor eenvoudig meenemen, kan de foto's overseinen via USB-kabeltje, tevens filmen. Erg gevoelig voor te veel of te weinig licht.

Ervaringen en geschiedenis:

Gekregen van een vriend die er eerst mee had geexpirimenteerd, ook bruikbaar als WebCam. Niet echt je van het kwa kwaliteit maar wel leuk. Op 2 kleine potloodcelletjes die vrij snel leeg zijn (let op: niet te lang, dan foto's ook weg), op 'hoge kwaliteit' of lage kwaliteit (320x...) instelbaar, piepje bij klikken.

Grootste bezwaar bleek al snel de onmogelijkheid om flits aan te sluiten; bij wat fotowerk moet al snel gebruik worden gemaakt van een paar flinke halogeenstralers, geeft daarmee snel groenige foto's. Wel erg makkelijk mee te nemen, is iets groter dan een 'pen'; vergelijkbaar met wat tegenwoordig vaak in mobiele telefoontjes is ingebouwd.

Minolta "Vectis 25 IX-date": Vol-automatische APS-camera met 30-75mm zoom

Technische gegevens:

  • Film: APS: diverse beeldformaten te kiezen met draaischakelaartje
  • Tijd en diafragma instelling: vol-automatisch, motief-keuze
  • Lichtmeting: volautomatisch
  • Lenzen: ingebouwde zoomlens 30-75 mm
  • Scherpstelling: AutoFocus en motiefkeuze
  • Flitser: Interne flitser (werkt niet meer eind 2008)
  • Batterij: CR2. Serienummer: 02706539
  • Teller: loopt af: nog te nemen aantal foto's wordt weergegeven!

Opmerkingen - bijzonder:

Leuke camera, erg goed bruikbaar.

Met de motief-keuze is het heel eenvoudig om te kiezen voor het fotograferen van een bloemmetje, een portret, actie of een 'gewone' landschapsfoto. APS geeft de mogelijkheden van verschillende beeldformaten. Datum en tijd wordt ook op film opgeslagen.

Ervaringen en geschiedenis:

Tweedehands gekocht in de fotozaak. Ik was op zoek naar een eenvoudig mee te nemen camera met wat zoom-mogelijkheden om niet telkens met de spiegelreflex rond te sjouwen toen m'n AF-SP het begeven had. Het toestelletje geeft prima foto's en werkt lekker snel. Jammer dat je de ogen aan de voorkant makkelijk af kan dekken met je vingers zodat een foto toch nog kan mislukken ook al ziet het er goed uit in de zoeker.

Prima toestel voor veelvuldig gebruik op film. Nadeel is dat hij wat groot is om constant mee te nemen in je vestzak; kwa formaat wat tussen de kleinere toestelletjes en de spiegelreflexen in. Daarmee overigens wel prima te bedienen. De zoom werkt in stapjes van 5 mm.

Als er nooit digitaal was uitgevonden en toestellen altijd heel bleven, was mijn 'camerapark' waarschijnlijk met dit toestel volledig geweest: alle mogelijkheden met een spiegelreflex, dit toestel en met het kleine jaszaktoestelletje.

Eind 2008 blijkt het toestel wat kuren te krijgen: het flitsertje werkt niet meer altijd. Helaas, techniek als deze is toch vergankelijk. Een paar jaar later blijkt hij ook op andere punten minder stabiel te zijn geworden, helaas. APS-filmpjes zijn ook bijna niet meer verkrijgbaar in 2012: APS wordt al helemaal verdrongen door digitaal.


De Jaren 2000 - 2005

{Terug naar Begin}

  let op: deze homepage wordt niet meer actief bijgewerkt. Ga naar elvinshoot

Fotografie

Diverse fotos van mij op elvinshoot

 

Navigatie door mijn privé-pagina:

BEGIN / Homepage
 
ELFiets - Ligfietsen en ligfietsonderdelen
Didgeridoo
Handige Links
Solderen
 

Fotografie - zie ook elvinshoot.net

  Diverse toestellen - t/m jaren 80
  1990 - 2000
  2000 - 2005
  2005 - 2010
  2010 - 2015
   
  Pentax body vergelijk
   
  Foto-vakanties
    Naar Parijs
   
  Digitale SLR's
  Praktica-handleiding
  Objectieven
  Draadontspanners
  Analoog-Digitaal

 

Andere sites:

elvinshoot extra homepage met fotos
Pentaxian Pentaxian.nl - voor Pentax-liefhebbers
Analoog analoogfotoforum.nl - voor analoge fotografie
   
 

 


 

 




11.05.2022