Welkom op de Didgeridoo-pagina van Elvin

 


Omdat op het internet al heel veel over de Didge te vinden is, hou ik het hier vrij kort (zie mijn eigen verhaaltje, onderaan deze pagina, en verwijs ik naar een aantal pagina's op het internet over dit onderwerp.
Nederlandstalige Didje-pagina's:
Een verzameling van allerlei informatie over didges, in het Nederlands - ook veel links, agenda en discussiegroep. http://www.didgeweb.com/
de site van Jerry de Jonge   http://www.didjerrydoo.nl
   
 

Heb je ook nog een pagina over didjes of een leuke link die hier nog niet bijstaat, stuur dan een mailtje!

Verdere suggesties zijn natuurlijk ook welkom!!

Mijn Didge-verhaal:

Eigenlijk ben ik nog maar vrij kort bezig met een didge, namelijk pas op 7 januari 2002 heb ik voor het eerst les gehad in het bespelen van dit bijzondere instrument.

Ik had al jaren geleden een didge gekregen van m'n zus; een echte Bamboo-didge, die dus al lang in mijn kamer stond "te drogen". De keren dat ik geprobeert had er een geluidje uit te krijgen, leek dat echt nergens op, en zonder les leek het dus zeker ook een onbegonnen zaak. Na wat meer van dit instrument te hebben gehoord werd ik weer enthousiast om het echt te gaan leren bespelen en aldus die lessen... bleek m'n eigen didge dus 'lek' te zijn waardoor er geen goed geluid uit te krijgen was - aha - !

Om toch te kunnen gaan oefenen, bij de doe-het-zelf-zaak wat kunststof pijpen gehaald (als ik het zo op het internet zie, is dat de standaard beginners-didge), een klem-mof en op lengte maken, stukjes pijp erbinnen in om de diameter wat te verkleinen en een stukje oude fiets-binnenband eromheen voor het mondstuk wel goed schoonmaken hoor!) en er kwam wonderwel een niet eens al te 'plastic-achtig' geluid uit.

Dan dus leren circulair te ademen, tegelijk met het maken van mooie geluiden, en dat ging steeds automatischer, totdat je de techniek pas echt onder de knie begint te krijgen en het niet eens meer lukt om een ritme te blazen zonder te ademen... dat is de volgende stap van het leren: ritme maken met af en toe ademen maar niet constant.

Nu, maart 2002, kan ik m'n ademhaling en het spelen aardig beheersen en heb ik met mijn kunststof didges (ja, ik heb er inmiddels al een paar) gespeeld / geoefend op parkeerplaatsen (als je even moet wachten of tijdens een korte 'adempauze') en wordt het steeds interessanter hoe anderen ermee spelen, over een paar maanden wil ik weer eens een 4e lesje nemen maar eerst maar eens lekker voor mezelf oefenen. De PPC-pijpen zijn heel handig voor onderweg (een ervan kan heel mooi in m'n fietstas, gewoon twee halve delen), maar de geluidskwaliteit vind ik minder (ondanks lak en zand aan de binnenkant, extra pijpjes etc.), dus daarom speel ik toch het liefst nu op m'n bamboe-didje, welke ik heb dichtgemaakt door een aantal keren er parketlak doorheen te laten lopen. Er staat ook al een stam te drogen om door te zagen en uit te hollen tot een 'dutcheridoo', en misschien ga ik binnenkort nog wel een andere 'pijp' maken. Met allemaal verschillende toonhoogtes en eigenschappen het liefst!

Een paar maanden later - Augustus 2002

Inmiddels heb ik al weer heel wat meer geoefend en heb ik wat meer verschillende didges in elkaar gestoken.
De bamboe-didge is al weer een paar keer weer wat minder 'lekdicht' geraakt en dus al meerdere keren dichtgesmeerd, maar dat kan de pret niet drukken.
Een bereklauw heeft bij mij een behandeling ondergaan tot didge en klinkt zeker niet slecht - menig didge kan daar niet aan tippen hoor, alleen is het geluidsniveau misschien nog niet zo hard als dat van vele houten didges. En het grote voordeel ervan: hij is SUPERLICHT!!

Op Dranouter (zie http://www.folkdranouter.be) was er ook een workshop voor het spelen met een didge, waar ik naar toe gegaan ben tijdens mijn vakantie. Onder andere was daar Peter Paelinck (wie kent zijn homepage / e-mail-adres???) en daar heb ik nog wat leuke technieken geleerd, en wat dingen opgehaald die ik een beetje vergeten was. Voornaamste leuke van zo'n workshop is toch wel het samen maken van geluid uit het instrument en elkaars instrumenten horen en zien.

En wat dacht je van een optreden van "The White Cockatoo Performing Group"? Enorm leuk om die geschiedenis door hen getoond te zien, inclusief alle verhalen welke verteld werden.

Verder op deze dagen op vele andere didges geblazen, waarbij blijkt dat mijn PPC-oefen-didge het zo slecht nog niet doet (ook als wandelstok bruikbaar trouwens), en dat er soms wel astronomische bedragen gevraagd wordt voor 'lekke' pijpen met wat mooie versierselen; wandversieringen dus eigenlijk.

De houten stok die ik uitgekozen had om didge te worden is helemaal gebarsten maar inmiddels heb ik wel al een andere boomstam doorgezaagd liggen om verder uit te hollen - misschien dat dat wel een hele goede didge zal worden!!!

< Terug naar m'n homepage >


In 2003 en 2004 nog verder gespeeld, geoefend en ook met Gjallarhorn mee geweest in Finland; ook een keertje meegespeeld op het podium daar.

Om mee te nemen en te kunnen 'stemmen' in combinatie met andere instrumenten, heb ik naar voorbeeld van Gjallarhorn een "Sledgeridoo" gemaakt van een oude stofzuigerbuis met glasvezel en kunststof om goed te kunnen glijden. Werkt goed!

Deze didge is klein en heeft dus ook minder diepe tonen maar is wel makkelijk mee te nemen (ook in vliegtuig!) in een rugzak en kan ook de meeste tonen zonder problemen treffen.
Over vliegtuigen gesproken: dat geluid is hier heel goed mee na te maken...
{}

 

Aanvulling, juni 2016.

Ik speel nog steeds regelmatig voor mezelf thuis. Ook heel goed als ademhalingsoefening en gewoon voor ontspanning. Optredens heb ik na de reis in Finland niet meer gedaan en ook geen workshops meer. Misschien in de toekomst weer eens.

{Terug naar Begin}

  let op: deze homepage wordt niet meer actief bijgewerkt. Ga naar elvinshoot

Fotografie

Diverse fotos van mij op elvinshoot

 

Navigatie door mijn privé-pagina:

BEGIN / Homepage
 
ELFiets - Ligfietsen en ligfietsonderdelen
Didgeridoo
Handige Links
Solderen
 

Fotografie - zie ook elvinshoot.net

  Diverse toestellen - t/m jaren 80
  1990 - 2000
  2000 - 2005
  2005 - 2010
  2010 - 2015
   
  Pentax body vergelijk
   
  Foto-vakanties
    Naar Parijs
   
  Digitale SLR's
  Praktica-handleiding
  Objectieven
  Draadontspanners
  Analoog-Digitaal

 

Andere sites:

elvinshoot extra homepage met fotos
Pentaxian Pentaxian.nl - voor Pentax-liefhebbers
Analoog analoogfotoforum.nl - voor analoge fotografie
   
 

 


 

 




11.05.2022