Pentax Lenzen / Pentax Objectieven, vattingen en hun mogelijkheden

 


Als ik alle bronnen van oude boekjes en internet en nieuwste boeken bij elkaar zet, bestaan er de volgende lenzen voor Pentax met de verschillende soorten (bruikbare) K-Vattingen.

In Princiepe passen alle K-vattingen op alle toestellen maar zijn de mogelijkheden van de combinaties soms behoorlijk beperkt.

Hieronder heb ik bij de AutoFocus (AF), Flits-mogelijkheden en Diafragma (Dia) de beperkingen aangegeven die ik heb kunnen vinden bij de K100D en K110D - hopelijk goed - samengevat...

Objectieven op de K10D, de K100D en de K110D:

Objectief met K AF2-Vatting of K AF - vatting
Objectief met KAF Vatting, Digitaal (DA) Objectief met KAF Vatting, Digitaal (D FA) Objectief met KAF2-vatting (FA J) Objectief met KAF2-Vatting (KFA-objectief)
  • AutoFocus
  • Lens-informatie
  • GEEN Diafragma-ring
  • Digitaal formaat (APS-C)
  • AutoFocus
  • Lens-informatie
  • Koppelng diafragma-stand
  • Digitaal formaat (APS-C)
  • AutoFocus
  • Lens-informatie
  • (voedings-contacten power-zoom)
  • Geen diafragma-ring
  • AutoFocus
  • Lens-informatie
  • Voedings-contacten power-zoom
  • Koppeling diafragma-stand
  • Powerzoom op sommige bodies
Objectief met KAF-Vatting (F-Objectief)
  • AutoFocus
  • Lens-informatie
  • Mechanische koppeling diafragma-stand
Objectief met KA-Vatting (A-Objectief)
  • Lens- informatie- contacten
  • Mechanische koppeling diafragmastand
Objectief met K-Vatting
Me-chanische Koppeling diafragma-stand S-objectief (Schroef)
Geen koppeling
Alleen Digitale body Alleen Digitale Body Digitale of analoge body met A-stand Digitale (op A) of Analoge body Digitale (op A) of Analoge body Digitale (op A) of Analoge body Digitaal handmatig of analoge body
AF: Volledig Auto / MF
Geen AutoFocus / alleen Manual spot-AF
Flits: Volledig Auto / Manual (in andere stand dan 'A'-diafragma-ring)
Geen TTL-flits, alleen volledige belichting
Alle belichtingen auto Alle belichtingen auto op A, handmatig op 'M' Alle belichtingen auto Alle belichtingen auto op A, handmatig op 'Manual' Alleen op 'Manual' belichting
Te kiezen voor Multi-segment-metering (lichtmeting), gericht op centrum of centrum-metering Alleen Centrum-metering mogelijk


Hierbij laat ik de KF-vatting (KAF-objectief) buiten beschouwing: deze werd begin jaren 80 ontwikkeld en had een AutoFocus in het objectief inplaats van in de body. Deze lijn is niet verder voortgezet en de lenzen zijn verder te vergelijken met een K-Vatting.

Kort samengevat komt het op het volgende neer als de instelling op de camera zo is dat lenzen met het gebruik van diafragma-ring toegestaan is:

Op Stand 'A' ingesteld of zonder diafragma-ring op objectief: Alle automatische belichtingen en alle programma's mogelijk, geen beperkingen.
Als Objectief wel een diafragma-ring heeft maar deze kan niet op 'A' of staat niet op 'A': Automatische belichtingen niet mogelijk, alleen handmatig met controle tijdens 'Optical Preview'. Automatische flits-belichting ook niet mogelijk, moet handmatig.

Al met al komt het er op neer dat inderaad alle lenzen met K-vatting en schroefdraadvatting (met adapter) op de camera te gebruiken zijn.
De beperkingen zijn wel groter t.o.v. de (analoge) toestellen met een koppeling met de lens: deze koppeling is weggelaten in deze nieuwe toestellen zodat de body niet weet in welke stand de diafragmaring staat. Daarom kan alleen door het sluiten van het diafragma tot de ingestelde stand (zoals ook op heel oude toestellen!) bekend worden hoeveel licht tijdens een opname op de CCD of film komt.
Bij de toestellen zoals de MZ-5 werd de stand van het diafragma opgemeten en zo kon VOOR sluiting van het diafragma bepaald worden op welke stand het diafragma zou komen bij een opname en de belichtingstijd werd daaraan aangepast.

Av met niet 'A'-objectieven

Als ik het allemaal zo goed zie, geldt dat met een paar uitzonderingen elk objectief op anders dan 'A' automatisch zorgt dat de body in stand 'Av'gaat staan: diafragma-voorkeuze. Helaas is die stand niet zo handig: er wordt altijd met volledig geopend diafragma gefotografeerd en daarbij een kortere sluitertijd gekozen. Scherptediepte is dus minimaal en de lens wordt altijd op de laagste kwaliteit gebruikt.

 

'M' met niet 'A'-objectieven

De handmatige belichtingsstand werkt prima met alle objectieven, ook op een andere stand dan 'A'. De werkwijze is echter wel een heel 'geknipte' manier: vergelijkbaar zoals vroeger op de Prakica en voor de gewone 'M' lenzen van Pentax.

  1. Zorg voor het gewenste motief in de zoeker (incl. zoomen met een zoomlens) en stel scherp
  2. Gebruik de scherptedieptecontrole in de stand 'door de zoeker' (dus niet digitaal) en stel de belichting in:
    • Kies het gewenste diaframa met de diafragma-ring
    • Kies de gewenste opnametijd met het instelwieltje

    Doe dit zo dat de belichting op '0' overbelichting komt of zover negatief (onderbelicht ) of positief (overbelicht) als gewenst.
  3. Druk af

Truukje: alle programma-standen met niet 'A'- objectieven.

Omdat de body geen sensor-ring heeft om te weten in welke stand het diafragma staat is het normaal niet mogelijk op een andere manier dan 'A' te fotograferen. Of 'A' geselecteerd is met de diafragma-ring weet de body doordat een contactje tussen de body en de lens wel of niet gemaakt is:

  • Is het contact verbroken, dan is er sprake van 'A'
  • Is er wel contact, dan wordt gebruik gemaakt van een oudere lens (zonder A, handmatig te kiezen diafragma) of staat de diafragma-ring in een andere stand dan 'A'.

De andere contacten geven lens-informatie door zoals bij nieuwere lenzen de zoom-stand en de kleinste lens-opening. Zie op http://kmp.bdimitrov.de/ voor meer informatie hierover.

De meeste lenzen die we hebben zullen als kleinste diafragma '1/22' hebben (dus met andere woorden er staat 22 op de diafragma-ring), wat meestal gelijk is aan de stand 'A' van dezelfde lens. Met andere woorden: als je het 'A'-contactje verbind zodat de camera niet weet dat een andere stand dan 'A' gekozen is, dan zal de lensopening tijdens het fotograferen verkleind worden tot de geselecteerde stand, als dat '22' is, komt er in de meeste gevallen dus gewoon een prima foto uit. Of dit in de praktijk praktisch werkt weet ik niet; je kan moeilijk elke lens zo aanpassen dat het contactje blijft staan...

Met geleidende tape of aluminium-folie is het wel uitvoerbaar overigens voor een keertje maar is wel lastig tijdens het plaatsen van de lens en je moet zeker zijn dat er geen troep in je body valt. Maar misschien zijn of komen er wel adapters voor in de markt. Het is in ieder geval een interessant 'truukje' om de camera te 'foppen' en te laten denken dat er een 'A' objectief op gemonteerd is.

Praktisch nut? Dat heeft dit truukje pas als je je oude favoriete objectief zo aanpast dat er een balletje met veertje op de plek van het 'A'-contact zit en je het diafragma op '22' zet. De body zorgt er dan voor dat alle programma's mogelijk zijn te gebruiken.

Central weighted metering

Als je een ander dan een automatisch objectief gebruikt, maakt de body gebruik van 'Central weighted metering', met andere woorden de belichting is niet meer over meerdere punten verdeeld maar specifiek op het midden gericht.
De oude camera's hadden dit allemaal en het leidt meestal tot goede foto's.
Alleen met bijzondere belichtingen zoals tegenlicht zorgt het voor echt foutieve foto's (overbelicht of onderbelicht).



Vignettering

Zoomlenzen

Een 'standaard probleem' met veel zoomlenzen is de 'vignettering'. Dit is het effect dat de foto's op de hoeken donkerder worden. Dit is met name goed te zien op foto's van luchten of van egale vlakken. Soms stoort dit natuurlijk meer als anders.
Een van de gevolgen van het kiezen voor het kleinere oppervlakte van de beeldsensor is dat de vignettering met bestaande 35mm lenzen minder wordt: de donkere hoeken vallen 'buiten het beeld'.
Met de extreme 'algemeen gebruik' zoomlenzen die voor de digitale SLR's leverbaar zijn, komt de vignettering echter weer aardig zichtbaar in beeld, en dat is natuurlijk voornamelijk in het 'extreme bereik'. De 18-200 op 200 mm gebruikt levert daarom nog aardig wat vignettering op, maar de voor kleinbeeld bedoelde 80-200 zoomlens levert een heel mooi egaal vlak op!
Dezelfde lens op kleinbeeld leverde ook duidelijk vignettering op.

Wat dat aangaat is de keuze van Pentax om een kleiner formaat beeldsensor toe te passen in de nieuwe (digitale) spiegelreflex-camera's dus helemaal niet zo slecht! Van een korrel op de film is toch ook geen sprake meer en op 10MP met een gevoeligheid van maximaal 3200 ASA heb je ook geen last meer van 'te weinig licht' door het objectief.

Duidelijk zichtbare vignettering met tele-zoomlens
'overdreven' vignettering: een digitaal objectief gebruikt op een 35mm (film/analoog) toestel.
Zoomlens op tele-stand met een mooie lucht. Ook hier: foto aanklikken voor vergroting.

 

Flitsopnames

Ook bij flitsopnames krijg je snel vignettering maar dan met een heel andere reden: het flitslicht komt niet op de hoeken van het beeld. Zeker met de kleine en dicht bij de lens geplaatste ingebouwde flitser kan dit voor problemen zorgen: juist bij groothoek-objectieven. Zowel de beeldhoek van de flitser als de schaduw van het objectief (onderkant beeld) kan hiervoor zorgen.

De meest praktische oplossing is het gebruik van een externe flitser met een grote beeldhoek, het liefst los van de camera gebruikt.

Let op: veel flitsers hebben een te hoge triggerspanning voor de nieuwe camera en zullen de camera (body) kapot maken. Oude flitsers leveren spanningen op het flitscontact tot enkele 100-en volts! Ik heb al een (oude) flitser gemeten met meer dan 400 Volt op de contacten. Dat geeft bij aanraking al een flinke schok en voor de digitale camera betekent dat het einde.

 

 

{Terug naar Begin}

  let op: deze homepage wordt niet meer actief bijgewerkt. Ga naar elvinshoot

Fotografie

Diverse fotos van mij op elvinshoot

 

Navigatie door mijn privé-pagina:

BEGIN / Homepage
 
ELFiets - Ligfietsen en ligfietsonderdelen
Didgeridoo
Handige Links
Solderen
 

Fotografie - zie ook elvinshoot.net

  Diverse toestellen - t/m jaren 80
  1990 - 2000
  2000 - 2005
  2005 - 2010
  2010 - 2015
   
  Pentax body vergelijk
   
  Foto-vakanties
    Naar Parijs
   
  Digitale SLR's
  Praktica-handleiding
  Objectieven
  Draadontspanners
  Analoog-Digitaal

 

Andere sites:

elvinshoot extra homepage met fotos
Pentaxian Pentaxian.nl - voor Pentax-liefhebbers
Analoog analoogfotoforum.nl - voor analoge fotografie
   
 

 


 

 




11.05.2022