Voorbeeld foto-materiaal mee naar Parijs

 

Als een voorbeeld wat ik in 'de analoge tijd' meenam naar een reisje met de bus naar Parijs. Voor de duidelijkheid: in m'n eentje met een busreis mee, een paar touristen-toertjes en verder op m'n eentje zodat ik de kans en tijd had te fotograferen... overnachting in een hotel en geen grote zware spullen zoals laptops en leerboeken mee.

Dat waren dus naast de normale reis-spullen in ieder geval 4 foto-toestellen:

a) Pentax Spiegelreflex 1 Meestal in 1 body een Zwart-Wit-rolletje, in de ander een kleuren-rolletje, voor afwisselend gebruik een aantal lenzen etc. mee, zoals
28mm primary 'snelle lens' 28-70/80mm zoomlens 2 x tele-converter
50mm primary 'snelle lens' 70-200mm zoomlens polarisatie-filter
Macro-voorzetlensje Electronen-flitser Draadontspanner

Doordat dit allemaal past op beide bodies (2 ME-supers), kan ik snel de lenzen van toestel wisselen en ook bruikbaar maken voor kleur en/of zwart-wit. Met de tele-converter is het mogelijk om snel een 140-400 of een 56-160 mm objectief 'na te bootsen', terwijl de primary lenzen ervoor zorgen dat met weinig licht toch uit de hand te fotograferen is.
b) Pentax Spiegelreflex 2
c) Eenvoudige point-and-shoot Fix-Focus: direct klaar voor afdrukken, pakken en 'schieten' (evt. met flits) Kleuren-kleinbeeld-film, 400 ASA. Geen instellingen mogelijk en extreem snel bereid.
d) Panorama 'wegwerp'-toestel Fix-Focus, is uitgerust met extra 'breed' groothoek-lensje (vast). Snel te pakken, snelle foto, is kleinbeeldfilm (kleur).


Panorama-foto's werden door de foto-centrale direct extra breed afgedrukt: dus in weze vergroot van hetgeen op het negatief is opgenomen (een uitsnede). Doordat de hoeken van het rechthoekige beeld 'afgesneden' worden, is zelfs met een redelijk eenvoudige lens nog een redelijk goede uitvergroting te maken zonder al te slechte kwaliteit.


De Fix-focus toestelletjes zijn direct klaar voor gebruik (zeker als je het filmpje al doorspoelt): richten en knippen. Ook als er 'geen fotomoment' is in een tour of onderweg, kan je snel een foto maken. Je hoeft ook niet - zoals bij digitaal toch standaard - het toestel aan te zetten en te wachten totdat het klaar is voor je, maar binnen 1 seconde kan je knippen. Als je het flitsertje wilt gebruiken heb je iets meer geduld nodig, meestal had ik dan toch wel een spiegelreflex met lens te pakken...

Bij de spiegelreflexen had ik natuurlijk te maken met het instellen, zoals het inzoomen, scherpstellen en kiezen van een passende belichting. Vaak ook het wisselen en kiezen van de lens. Soms ook alleen maar het wisselen van een lens-combinatie van de ene body naar de andere body (kleur-Zwart/Wit).

Met de huidige techniek kan je veel van deze functies samenvatten door een superzoom-lens (bijv. 28-300 mm) te gebruiken zodat je niet eens van lens hoeft te wisselen. Met een MZ-5 kan je zelfs direct voor panorama kiezen, al is de 28 mm wel minder 'breed' dan het echte panorama-lensje wat op dat speciale panorama-toestelletje zit.
Met digitale toestellen kan je ook snel wisselen in gevoeligheid (je hoeft geen filmpjes te wisselen om van 200 ISO naar 1600 ISO te gaan) en ook van kleur naar Zwart-Wit schakelen. De snelheid van de Fix-Focus camera's mis ik nog wel eens bij het digitale werk.{ }

{Terug naar Begin}

  let op: deze homepage wordt niet meer actief bijgewerkt. Ga naar elvinshoot

Fotografie

Diverse fotos van mij op elvinshoot

 

Navigatie door mijn privé-pagina:

BEGIN / Homepage
 
ELFiets - Ligfietsen en ligfietsonderdelen
Didgeridoo
Handige Links
Solderen
 

Fotografie - zie ook elvinshoot.net

  Diverse toestellen - t/m jaren 80
  1990 - 2000
  2000 - 2005
  2005 - 2010
  2010 - 2015
   
  Pentax body vergelijk
   
  Foto-vakanties
    Naar Parijs
   
  Digitale SLR's
  Praktica-handleiding
  Objectieven
  Draadontspanners
  Analoog-Digitaal

 

Andere sites:

elvinshoot extra homepage met fotos
Pentaxian Pentaxian.nl - voor Pentax-liefhebbers
Analoog analoogfotoforum.nl - voor analoge fotografie
   
 

 


 

 
11.05.2022