Fototo Elvin - 00er jaren

 

(vervolg van het overzicht van de camera's die ik in de loop van m'n leven gehad heb, zie hier voor het begin)

De Jaren 00

In de eerste jaren van het nieuwe millenium (het tweede echte foto-millenium!) heb ik de volgende toestellen gehad:

 

HP "Photosmart 635 - 2.1MP": digitale jaszak-camera. 2x: de eerste werd onder garantie vervangen door HP..

AFBEELDING

Technische gegevens:

 • Film: Digitaal, 2.1 MegaPixel
 • Tijd en diafragma instelling: auto
 • Lichtmeting: auto (extra oog)
 • Lenzen: vaste zoomlens, 5-15 mm
 • Scherpstelling: AutoFocus met o.a. macrostand
 • Flitser: intern, kan ook voor nachtflits extra flits geven
 • Zoom: 12 keer in totaal; 3x optisch

Opmerkingen - bijzonder:

2 stuks; vanwege defecten aan eerste is de camera na korte tijd onder garantie vervangen door HP

Leuk jaszak-cameraatje. Geen top-of-the-bill toestel, maar een gewoon 'standaard digitaaltje'. Iets ouder type gekozen bij aanschaf maar wel met optische zoom om kwaliteit hoog te houden. Is gekocht voor kleine fiets-onderdeeltjes en ook af en toe andere dingen.

Ervaringen en geschiedenis:

ELFiets Lig- en Elektrische (Lig-)Fietsen had voor z'n internetwinkel steeds meer fotos nodig; bijna elk onderdeeltje wat verkocht wordt moet een foto krijgen. Dus dat betekent met film: fotograferen, als film vol is ontwikkelen en evt. afdrukken, scannen, bewerken, uploaden. Vrij bewerkelijk en als er maar 2 nieuwe producten binnenkomen duurt het vrij lang voordat er ook een afbeelding bijstaat. Met de MR-Pen camera was de kwaliteit meestal te laag en een hoop geregel om voldoende licht te krijgen; een toestel lenen van een ander is ook niet altijd even eenvoudig. Dus toch in de 'vrij dure tijd' een toestel gekocht die voor dit werk extra geschikt is.

Voor de algemene buitenopnamen is bijna elk digitaal toestelletje geschikt, zeker met doorzichtzoeker (dus niet alleen dat schermpie) zodat je ook geen last hebt van licht op het schermpje, zo deze ook. Diverse motief-standen, een z.g. macrostand en een oplossend vermogen van 2.1 MP. In het begin zelfs maar met een 12MB kaartje gewerkt met lage kwaliteit; bij de bewerking wordt de kwaliteit toch lager gezet en blijft er maar een plaatje over van zo'n 300 pixels breed. Digitaal zoomen is dan ook iets voor de bewerking nadien.

Een groot nadeel van dit automatische toestel is dat de AutoFocus niet te overrulen is met hand-instelling; bij moeilijke objecten is het soms niet mogelijk te fotograferen zoals jij wilt maar moet je bijvoorbeeld meer afstand nemen, het licht anders plaatsen of feller zetten. Overigens voor veel fiets-onderdeeltjes moet nog gewerkt worden met een grote hoeveelheid licht (bijv. Autokoplamp) om goed foto's te kunnen maken: wordt anders erg wittig en flits-schaduwen van zo dichtbij. Met slave-flitser erbij werkt dat overigens ook beter.

Een ander nadeel is het batterijgebruik: 2 stuks 2300 mAh NiMh batterijen zijn in zo'n 20 minuten van vol helemaal leeg bij het fotograferen van zulke onderdeeltjes; dat zijn meestal nog geen 20 foto's. Is dus wel veel zoomen, focussen en flitsen met weergave op het schermpje. De overdracht naar de computer en het bewerken met de bijbehorende software is overigens prima. Kan ook als harde schijf werken via de USB-aansluiting. Geen verplicht gedoe met kaartjes joggen; alleen kabeltje aansluiten.

Het toestelletje heeft het bij mij uitgehouden van 2004 - 2008: eind 2008 doet de flitser het af en toe niet en steeds vaker niet dan wel. Helaas niet kunnen repareren. Deze HP is daarom vervangen door een Canon.
Eigenlijk is het toch wel erg dat een toestelletje - zonder dat er grote dingen mee gebeurt zijn - al zo snel versleten raakt: de moderne tijd, wegwerpcultuur en maar gemaakt voor enkele jaren gebruik om te vervangen door iets nieuws natuurlijk.
In totaal nog geen 2800 (digitale) foto's mee gemaakt waaronder natuurlijk ook een groot aantal zonder flits. zonder flits doet hij het nog prima overigens.

 

Op mobiele telefoon verscheen de 'digitale camera'. Jaszak"kwaliteit"

AFBEELDING

Technische gegevens:

 • Film: digitaal
 • Tijd en diafragma instelling: n.v.t.
 • Lichtmeting: n.v.t.
 • Lenzen: vaste lens, groothoek kunststof
 • Scherpstelling: soort van fixed focus
 • Flitser: nee...

Opmerkingen - bijzonder:

 

Diverse soorten digitale cameraatjes in mobiele telefoons

Ervaringen en geschiedenis:

Voor onderweg soms handig: een digitaal fototoestelletje in het mobieltje.... Als je alleen dát bij je hebt is het inderdaad een handige methode om een plaatje te schieten en het geeft wel heel spectaculaire beelden zo af en toe. Niet echt herkenbaar soms waar en wat het voor moet stellen maar spectaculair jawel! Heel bijzondere kleuren en beelden die niet echt aan de realiteit voldoen, maar wel een herinnering weergeven. Tsja, minder kwaliteit vaak als de MR-pen, minder goed over te zetten, alhoewel de PALM die mogelijkheid via de USB wel goed benut. In de toekomst en met dure toestelletjes zal het wel beter worden...

 

Praktica "LTL" en "Super TL-3"

  HPIM1029.JPG LTL HPIM1030.JPG
  HPIM1028.JPG LTL HPIM1031.JPG

Technische gegevens:

 • Film: Kleinbeeld
 • Tijd en diafragma instelling: handmatig, zelf te kiezen
 • Lichtmeting: door de lens, knop indrukken voor scherptediepte en lichtmeting
 • Lenzen: wisselbare lens, 50 mm standaard of tele of met tele-converter en tussenringen
 • Scherpstelling: via prisma; prima in te stellen zoekerbeeld
 • Flitser: kan op flitsschoen bovenop toestel, bij de LTL ook kabel-aansluiting
 • Productie: LTL tussen 1970 en 1975; Super TL-3 tussen '78 en '80.
'Made in GDR'...

Opmerkingen - bijzonder:

Handleiding voor fotograferen (klik hier)

Tweedehands voor weinig tweedehands overgenomen als 'tweede spiegelreflex'. - 2 stuks body met bijbehoren.

Ervaringen en geschiedenis:

Voor weinig werd de set aangeboden met 50 mm, 2x teleconverter en tussenringen met 2 bodies en 2 50 mm lenzen. De batterijhouders goed schoonmaken, lichtmeter nazien en fotograferen maar. Zeer simpele toestellen naar tegenwoordig gerekend; maar werkt wel. Goed bruikbaar als 2e camera (of 3e dus ook) met spiegelreflex mogelijkheden. Was voor als de ME-super het echt niet meer deed of steeds meer storingen ging geven. Nadat de bodies inderdaad bij elkaar gevoegd zijn was dit minder noodzakelijk. Waarschijnlijk nog goede mogelijkheid: oude zoomobjectief aanpassen zodat ook op deze bodies past... dan volledig bruikbaar set. Werken overigens ook zonder batterijen, alle tijden en gewoon inschatten van belichting. Leuk toestel om mee te nemen op rolstoel / handbike voor onderweg als met zoomlensje; kan met zoveel staal bijna niet kapot! Met 2x teleconverter overigens: 100mm lens, dus klein tele. De 135mm van de Pentor past er prima op (is vergelijkbaar), dus is ook bruikbaar tot 270mm met de converter.

Het is natuurlijk opvallend hoe helder de zoeker is en hoeveel hulpmiddelen deze toestellen hebben om mee scherp te stellen. Sinds de autofocus-camera's zijn veel van deze mogelijkheden (helaas) standaard verdwenen.

Leuke toestellen, ik heb ze weinig gebruikt maar wel ook uitgeleend; ze komen goed van pas zo in hun 'oude jaren'. Een extra 'plus' zijn de tussenringen voor de echte macro-fotografie. Met de heldere zoekers en de lichtsterke lenzen is het echt makkelijk bloempjes te fotograferen. Met een adapter-ring passen de tussenringen ook op de Pentaxen samen met de bijbehorende lenzen. Werkt ook prima; dan wel alleen bruikbaar met lenzen met een knopje om het diafragma te sluiten.
De LTL is in 2011 'overleden'; hangende sluiter en lichtmeting defect.

Verder naar 2005-2010 gaat het hier.

Diverse foto-links:

http://www3.canon.de/pro/bda/fot/eos/#topofpage Handleidingen Canon-Eos-camera's
http://www.praktica-users.com/index2.html Praktica-users - heel interessante informatie over de Praktica-toestellen
http://www.kameramuseum.de/titelseite.htm Kamera-museum in Duitsland - heel mooie pagina's met veel info
http://homokaasu.org/rasterbator/ Rasterbator: maak van een grote foto een poster uit meerdere af te drukken PFD-files op je eigen A4-printer.
www.katzeyeoptics.com

Katz Eye Optics : een fabrikant van instel-matglazen voor digitale spiegelreflex-camera's! Ook voor de K100D waarvoor volgens Pentax geen instel-matglas bestaat.

Een instelmatglas maakt het veel eenvoudiger om met een handmatige scherpstelling te werken, net als bij een 'ouderwetse' spiegelreflexcamera zonder autofocus.

Zeer praktisch voor macro-opnamen en kleine onderdeeltjes, met teleconverters en met oudere lenzen zonder autofocus.

http://noart.wordpress.com/about/ NoArtPhotography
http://www.bdimitrov.de/ De grootste pagina over Pentax materiaal met uitleg over Pentax lenzen, bodies en (bijna) alle details die je maar wilt weten !
   
http://www.praktica-collector.de/Praktica_L_1st_generation.html Praktica en Pentor informatie - uitgebreid
http://forum.schoffie.eu/ Schoffie.EU: Macro-fotografie!
   
   
   
   

 

{Terug naar Begin}

  let op: deze homepage wordt niet meer actief bijgewerkt. Ga naar elvinshoot

Fotografie

Diverse fotos van mij op elvinshoot

 

Navigatie door mijn privé-pagina:

BEGIN / Homepage
 
ELFiets - Ligfietsen en ligfietsonderdelen
Didgeridoo
Handige Links
Solderen
 

Fotografie - zie ook elvinshoot.net

  Diverse toestellen - t/m jaren 80
  1990 - 2000
  2000 - 2005
  2005 - 2010
  2010 - 2015
   
  Pentax body vergelijk
   
  Foto-vakanties
    Naar Parijs
   
  Digitale SLR's
  Praktica-handleiding
  Objectieven
  Draadontspanners
  Analoog-Digitaal

 

Andere sites:

elvinshoot extra homepage met fotos
Pentaxian Pentaxian.nl - voor Pentax-liefhebbers
Analoog analoogfotoforum.nl - voor analoge fotografie
   
 

 


 

 
11.05.2022