Fototo Elvin - 2005-2010

 

(vervolg van het overzicht van de camera's die ik in de loop van m'n leven gehad heb, zie hier voor het begin)

De Jaren 2005-2010

2006: De digitalisering in de fotografie doet steeds meer zijn intrede; 'iedereen' lijkt wel een digitaal toestel te kopen, klein voor onderweg en voor feestjes maar ook steeds meer spiegelreflexen. De oude toestellen met film worden steeds goedkoper aangeboden op de tweedehandsmarkt; voor 65 Euro heb je (nationaal gezien) al vaak een redelijk moderne spiegelreflex body met lenzen, tas en flitser die een paar jaar geleden nog zeker 10 keer zoveel gekost hebben!

Ik heb nog nooit zoveel mensen overal foto's zien nemen met nieuwe toestelletjes; het lijkt wel of het allemaal niets kost... doet het na de aanschaf in verhouding ook niet natuurlijk. Overal in parkjes, aan zee, op feestjes, festivals; steeds zie je de digitale toestellen en zeker toestelletjes opduiken. Vaak al de tweede generatie, de oude is dan weggegeven aan iemand anders want die was al wat 'veroudert'. De ontwikkelingen gaan erg snel!

Voor mij de keuze: om te gaan zien naar een nieuwe digitale camera (spiegelreflex) of nog even verder te kijken naar analoog met wat meer mogelijkheden. De ME-super aan de gang brengen na donatie uit andere toestellen werkt wel maar met de lens wordt het steeds meer een probleem. Dat betekent dus gewoonweg dat ik beter een nieuwe lens kan kopen? Voor dezelfde prijs al een 'nieuw' tweedehands toestel met een extra lens voor op de ME-super. Daarom dus: een "nieuw" analoog toestel, zakelijk steeds meer digitaal werken.

Voor m'n vriendin ook op zoek gegaan naar een goede - analoge - spiegelreflex voor weinig; goede foto's en ze wilt zeker voorlopig toch van elke foto een afdruk op papier hebben: goedkoper met film dan met digitaal en kan dan ook nog op haar oude computer blijven werken.... Het is een tweedehands Canon geworden met standaard kitlens.

Pentax "MZ-5"

HPIM1044.JPG

Technische gegevens:

 • Film: Kleinbeeld, automatisch transport
 • Tijd en diafragma instelling: Naar keuze: volautomaat, halfautomaat met diafragma-voorkeuze (aan lens), halfautomaat met tijd-voorkeuze, handmatig
 • Lichtmeting: Meerdere keuzes lichtmeting door de lens; van spotmeting tot algemeen-meting met objectsetting
 • Lenzen: Wisselbaar, Pentax K-AF - Autofocus; ook plaatsbaar handmatige K-bajonet-lenzen, tussenringen, macrolens etc. maar dan handmatig scherpstellen; wel met 'Focus-piepje'.
 • Scherpstelling: AutoFocus of handmatig.
 • Flitser: kan op flitsschoen bovenop toestel, intern opklapbaar flitsertje of zelfs tweede-flitser gekoppeld met eerste flitser.
 • Panorama-stand!!

Opmerkingen - bijzonder:

2006 - september, iedereen gaat digitaal...

Een camera waar ik al lang van droomde maar erg buiten m'n budget lag tot nu toe. Nu de digitalisering op gang komt, worden zulke toestellen betaalbaar. Groot voordeel van deze body: 100% compatible met de ME-objectieven.

Ervaringen en geschiedenis:

Gezocht op het internet al diverse keren tot zo'n camera tweedehands werd aangeboden voor een gunstig prijsje met ook nog objectieven daarbij. Deze body kwam wel met heel gunstig aantal objectieven: 1 zoom 28-80 en 1 zoom 35-80, allebei met AF. Daarnaast nog een gekoppelde flitser van Pentax; kan erg handig zijn met de automaat... De 35-80 lens kan prima op de ME-super welke daarmee heel goed lijkt te functioneren: twee toestellen in één klap voor iets meer dan 100 Euro!

Inmiddels ook verder geinformeerd naar digitale opvolgers. Bij het gebruik van de huidige lenzen op de huidige opvolgers van Pentax verandert het brandpunt: een gewone lens wordt al snel een kleine tele-lens. Een grotere beeldhoek betekent dus ook een groothoeklens voor digitaal aanschaffen, bijv. een 15 mm objectief. De kwaliteit van de oude analoge objectieven van voor de K-AF-lenzen is op digitaal ook "slechter".
Een ander punt: de huidige flitsers werken nog prima op deze camera maar op de digitale opvolger kunnen deze vanwege de hoge spanning (tot enkele 100-en volts) de digitale camera vernietigen... dus dan ook een nieuwe grote flitser nodig. De flitser bij deze MZ is overigens wel prima bruikbaar ook op de digitale varianten (met enkele beperkingen).

De letterlijke tekst van een medewerker van Pentax: "Wij danken u voor het vertrouwen in het merk Pentax.
U dient uiterst voorzichtig zijn bij gebruik van externe, niet door Pentax aanbevolen flitsers op uw Pentax camera.
Uit ervaring weten we wel dat er weinig of geen problemen zijn bij gebruik van externe flitsers op Pentax analoge SLR toestellen.(deze hebben een hoge max triggerspanning tot 400V)
Op de nieuwere digitale Pentax D-SLR toestellen kan u deze soort flitsers echter niet gebruiken, en is de max. triggerspanning slechts 30V. Het monteren van deze flitsers kan bij deze toestellen het interne circuit van de camera beschadigen.
" ... de grote Philips flitser die ik gebruik heeft een spanning die oploopt tot in ieder geval meer dan 53 Volt... is dus niet bruikbaar daarbij. Op dit toestel doet hij het nog goed. Een aantal andere flitsers die ik gemeten heb komen met trigger-spanningen van meer dan 200 Volt...

Wat meer informatie en vergelijkingen tussen digitaal en analoge Pentax-toestellen: Digitale (Pentax) Spiegelreflex
Analoog-Digitaal

De MZ-5 is een van mijn lievelingstoestellen geworden en ik gebruik hem dan ook zelfs in 2012 nog heel regelmatig. Naast het voordeel van de panoramastand (op gewoon kleinbeeldfilmpjes) is de autofocus soms wel handig, het automatische filmtransport, lage gewicht en het intuitieve instellen en kiezen van de belichting:

 • Diafragma op 'A' en sluitertijd op 'A' : vol-automatisch; werkt heel makkelijk en meestal correcte belichting (compensatie mogelijk)
 • Diafragma op iets anders dan A en sluitertijd op 'A': Diafragma-voorkeuze; heel snel te wisselen zonder menu's en knopjes, gewoon diafragmaring draaien
 • Diafragma en sluitertijd op iets anders: handmatig, lichtmeting werkt gewoon en is duidelijk leesbaar
 • Diafragma op 'A' en sluitertijd op iets anders: sluitertijd-voorkeuze. Draaiknop dus snel te veranderen zonder buiten de zoeker te hoeven kijken.

Deze werkwijze werkt zowel met oude 'niet-A-lenzen', modernere A-lenzen en met of zonder AutoFocus. De AF van dit toestel is snel en accuraat.
Nadeel van dit toestel t.o.v. de ME-super: hij gebruikt Lithium-batterijen voor de automatische filmtransport, lichtmeting en evt. de interne flitser. De B-stand en draadontspanner werken ook electronisch en gebruiken dus batterijen.

Meer informatie over de MZ-5: MZ5-lenzen Pentax-Body-vergelijk

 

Pentax "A3"

HPIM1044.JPG

Technische gegevens:

 • Film: Kleinbeeld, elektr. transport.
 • Tijd en diafragma instelling: Volautomaat, halfautomaat met diafragma-voorkeuze
 • Lichtmeting: Automatisch door de Lens, ook flitskoppeling mogelijk
 • Lenzen: Wisselbaar, Pentax K-A - voor automatische diafragmering; ook plaatsbaar handmatige K-bajonet-lenzen, tussenringen, macrolens etc. Overbelichtingspiepje
 • Scherpstelling: Handmatig.
 • Flitser: kan op flitsschoen bovenop toestel.

Opmerkingen - bijzonder:

2007 - maart, iedereen gaat digitaal... toestel krijg je bij lenzen 'cadeau', later 2e hands verkocht (met set lenzen)

Jaren geleden, in de jaren 80 dus was ik op zoek naar een nieuwe body maar deze niet gekozen en maar een tweede MEsuper tweedehands vanwege geen handstand.

Ervaringen en geschiedenis:

Omdat m'n telezoomlens niet helemaal meer goed functioneerde (80-200, evt. met teleconverter ertussen) op de ME-super, op het internet gekeken naar een nieuwere telezoom van dezelfde richting en voor weinig deze camera gevonden: standaard 50mm met 80-200 en de body met een flitser. Op dit toestel functioneert de 'oude' 80-200 zoomlens overigens wel prima; het is dus een combinatie van body en lens.

Inmiddels heb ik de ME-super met de 35-80 zoomlens, de 28mm en de teleconverter 'standaard' bij me met m'n rolstoel mee als ik een rondje ga doen of wegga ermee.

Deze body kan als prima reserve gebruikt worden.
Een paar speciale dingen:

 • hij is alleen automatisch te gebruiken, zelfs 'tricken' door de ASA-instelling te wijzigen kan niet; de DX-code wordt automatisch gelezen ook als de filmgevoeligheid met de hand anders is ingesteld. Wel voor tegenlicht 1,5 stop te verhogen (dus overbelichten): de knop ingedrukt houden tijdens het maken van de afdruk. Op stand 'A' op objectief stelt de camera zelf de diafragma in, op andere standen is het diafragma-voorkeuze.
  Waarschijnlijk kan je wel de DX-sensors aftapen en daarmee wel meer 'tricken' door de gevoeligheid te veranderen en zo half-handmatig fotograferen maar echt handig is dat natuurlijk niet.
 • Filmtransport is automatisch (!). Zelfs zo snel dat hij heel makkelijk 2 of meer opnames maakt als je er maar eentje wilde maken.
 • De ontspanknop gaat heel licht, snel een foto gemaakt!
 • De telelens - daarvoor is ie uiteindelijk gekocht - kan ik meenemen met de MZ-5 en ook in de toekomst op digitaal; diafragmering werkt bij deze lens automatisch met de camera mee, maar nog geen autofocus natuurlijk
  De flitser is sterker dan die die bij de MZ-5 hoorde en voldoet aan de spanning en pentax-autmatismes. Dus ook mooi meegenomen - deze zit nu dus in de MZ5-set.

De Hanimex-Flitser werkt uitstekend op de A3. Uiteindelijk is onderstaande complete fotoset verkocht aan een liefhebber:
 

 

Pentax "P30"

HPIM1044.JPG

Technische gegevens:

 • Film: Kleinbeeld, handmatig transport
 • Tijd en diafragma instelling: Volautomaat, halfautomaat met tijd-voorkeuze, handmatig
 • Lichtmeting: Automatisch door de Lens, ook DDL-flitskoppeling mogelijk
 • Lenzen: Wisselbaar, Pentax K-A - voor automatische diafragmering; ook plaatsbaar handmatige K-bajonet-lenzen, tussenringen, macrolens etc.
 • Scherpstelling: Handmatig.
 • Flitser: kan op flitsschoen bovenop toestel.
 • DOF-preview (!)

Opmerkingen - bijzonder:

2007 - , iedereen gaat digitaal... leuk, stevig reserve-toestel

Dit toestel gekocht om de lenzen-verzameling compleet te maken en als reserve voor de ME-Super, relatief weinig gebruikt. - Verkocht voor intensief gebruik door iemand anders in 2012.

Ervaringen en geschiedenis:

De foto-toestellen zijn inmiddels weer een stuk goedkoper geworden en lijken zo ongeveer 'onverkooopbaar'. Je koopt nu begin 2007 een spiegelreflexcamera met objectieven voor een paar tientallen Euro's, let wel op transport: dat komt er nog bij.

Om m'n lenzen-verzameling helemaal compleet te hebben en een goede vervanging te hebben voor de ME-Super als ik die weer ga repareren bijvoorbeeld is het wel handig om een tweede stevige body te hebben die ook handmatig gebruikt kan worden. De A3 is 'iets te automatisch' naar mijn zin want juist wat ik vaak doe is handmatig fotograferen.

Het gemak van instellen van de belichting met het draaien van de diafragma-ring heeft deze camera gewoon, maar in plaats van de kleine '+/-' knopjes bij de ME-super heeft deze een draaiknop voor het instellen van de tijd. Je kan alles in de zoeker meelezen maar je zult sneller toch je camera laten zakken voor het zien van de opname-tijd. Voordeel is dat je dat op de grote draaiknop ook direct kan lezen. Dit toestel heeft een DOF-preview mogelijkheid wat wel heel prettig is. Een nadeel voor mij is dat het toestel werkt met DX-codes; als ik een filmpje met een andere DX-code ingespoeld heb, is de belichting dus onjuist (bijvoorbeeld een film ingespoeld en ontwikkeld op 400 Asa in een 200 Asa cassette is nogal overbelicht). Nadat de ME's weer gerepareerd waren is dit toestel door mij niet meer gebruikt en begin 2012 verkocht aan iemand die het intensief gaat gebruiken.

Een handigheid bij deze body is de DOF-knop: Depth of Field / Scherptediepte. Heel handig om te zien, net als bij de Praktica's en de digitale K100D (als op "optisch voorbeeld" is ingesteld), ook bruikbaar voor handmatige lichtmeting.

 

Sets...

Ik heb inmiddels meerdere 'fotosets' gemaakt voor gebruik en ook al een complete set tweedehands weer verkocht. Op de fiets neem ik nu een complete set mee (veilig in de fietstassen), of op de scootmobiel en met de rolstoel heb ik ook standaard altijd een degelijk toestel bij me want je weet nooit wat je tegen gaat komen op een dag. In m'n tas of jaszak ook een 'jaszaktoestelletje' met mindere kwaliteit voor een snelle snapshot.

Pentax "K100D"

HPIM1044.JPG

Technische gegevens:

 • Film: Digitaal
 • Tijd en diafragma instelling: Volautomaat, halfautomaat met tijd-voorkeuze, handmatig
 • Lichtmeting: Automatisch door de Lens, ook DDL-flitskoppeling mogelijk
 • Lenzen: Wisselbaar, Pentax K-A - voor automatische diafragmering; ook plaatsbaar handmatige K-bajonet-lenzen, tussenringen, macrolens etc.
 • Scherpstelling: AF of automatisch.
 • Flitser: kan op flitsschoen bovenop toestel, tevens intern (opklap-) flitsertje.
 • Instellingen diafragma alleen met menu's, eenvoudig draaien aan diafragma-ring is er niet meer bij bij de meeste lenzen; anders alleen handmatig met meting (zoals praktica's)

Opmerkingen - bijzonder:

Eerste digitale spiegelreflex, voor m'n werk

Toestel kan veel wat met de oude analoge toestellen ook mogelijk was maar dan nu digitaal. Heeft ook nadelen...

Ervaringen en geschiedenis:

Gewoon, digitaal. Z'n voors en tegens zie dit document.
Dit toestel gebruik ik voornamelijk voor m'n werk. Een groot nadeel is toch wel het batterij-gebruik van zo'n toestel en het 'automatisch leeglopen' van veel batterijen. Als een levering van een groothandel of fabrikant binnen komt, staan 3 batterijladers bijna continue aan en wordt 1 set in het toestel gebruikt: soms na al een half uur zoomen of zelfs korter, auto-focussen (+ handmatig) en flitsen (ook met volgflitsers) of sneller is een set van 4 AA NiMh-batterijen 2700 mAh al 'leeg'; vaak na even wachten nog een paar fotos te maken maar dan definitief wisselen met de volgende set batterijen. Er irritant is het als de camera niet meer werkt terwijl je net een compositie en instelling helemaal rond hebt.

Dat laatste probleem is wel een stuk minder bij gebruik van moderne oplaadbare batterijen zoals de Recyco-penlights, maar dit toestel slurpt toch heel wat batterijen 'leeg' op een dag. Dit ging - ook met nieuwe batterijen en laders - steeds harder, een opkomende storing. De batterijen die 'leeg' worden gemeld na enkele opnames, zijn in andere toestellen nog goed bruikbaar voor soms nog meer dan 100 opnames.

Voordeel met zelfs 1600 of 3200 ASA is dat je minder hoeft te flitsen en vaak met omgevingslicht en normale lampen kan werken. Daarnaast is een voordeel dat het toestel shake-reduction in de body heeft, dus ook werkend bij oude, analoge lenzen.

Combinatie over het algemeen: 18-200mm 'digitale' zoomlens, bij sommig werk de 'analoge lenzen' zoals de 28-300 of de lenzen uit de MZ-5-set.

Een ander groot nadeel - van de bijpassende objectieven -is dat de Diafragma-ring op de nieuwere digitale objectieven zelfs ontbreekt + dat het beeldoppervlakte van de lenzen kleiner is: de nieuwere digitale lenzen zijn niet bruikbaar op oudere bodies. Zie ook hier en hier.
(Als gevolg van uitgelopen batterijen?) vreemde storingen eind 2011-begin 2012, deels zelf gerepareerd maar deels blijvend defect en 'vervangen' door K-r. In totaal c.a. 8000 opnames mee gemaakt.

 

Canon Powershot A1000 IS

HPIM1044.JPG

Technische gegevens:

 • Film: Digitaal, jaszakformaat; tot 10MP
 • Tijd en diafragma instelling: Volautomaat, diverse instellingen ook ISO-instelling tot 1600 met extra stand 3200
 • Lichtmeting: Automatisch door de Lens
 • Lenzen: vast zoomlensje
 • Scherpstelling: AutoFocus (geen hand mogelijk)
 • Flitser: Intern fitsertje
 • Batterijen: 2xPenlight
 • Geheugen: vele types, SD-kaartjes tot 8GB mogelijk
 • Ook maken van filmpjes mogelijk.
Gekocht bij ELHacom ComputerAdvies in Colijnsplaat.

Opmerkingen - bijzonder:

2008: snelle ontwikkeling - vervanging van de HP

De HP digitale camera is defect. Deze als vervanging. Sinterklaasactie van Canon. Voornamelijk voor bij de verhuur bij ELFiets: onderdelen, fietsen en leerlingen bij ligfietsles.

Ervaringen en geschiedenis:

Foto-apparatuur lijkt steeds meer op computer-apparatuur: het verslijt meer door de tand des tijds en veroudering dan door het gebruik. Het digitale toestelletje van HP wat ik (voor ELFiets) een paar jaar geleden gekocht heeft begint kuren te vertonen en moet dus helaas al weer vervangen worden. Een toestel lijkt het niet meer 40 jaar of langer vol te houden maar nog maar iets van een jaar of 4. Verwachting van deze Canon: dus tot 2012? (Dit blijkt in 2012 te kloppen)

Het toestelletje is een klein jaszaktoestelletje met ook een optische zoeker. Dat laatste wordt steeds meer uitzondering dan regel helaas, zeker voor brildragenden zoals mij is werken op het schermpje lastiger, en het gebruikt ook veel batterijen. Wat dat betreft: speciaal dit toestelletje uitgezocht met de zoeker en deze batterijen en niet bijvoorbeeld een toestelletje van Sony met bijna dezelfde specificaties. Sony gebruikt speciale geheugenkaartjes en speciale oplaadbare batterijen en kan daarmee wel kleiner en lichter zijn - alleen is het voor mij wel heel praktisch dat ik 'gewone oplaadbare batterijen' kan gebruiken (zelfde als in de K100D en flitsers bijvoorbeeld) en met gewone kaartjes kan blijven werken. De nieuwste kaartjes die de camera kan gebruiken passen overigens nog niet in m'n computer. De software werkt ook niet op de laptop (te oud) maar overdracht via kaartje of kabeltje werkt wel gelukkig. Ook dit toestelletje 'vreet' batterijen, maar gaat volgens specificaties langer met een stelletje batterijen om als de HP of de ook vergeleken Sony (van zelfde prijsklasse etc.).

 

Overigens zijn veel zaken via het (redelijk grote) LCD-schermpje wel te zien en in te stellen maar niet via de zoeker, logisch.

Lensje: optisch zoomen tot 4x van vergelijkbaar 35mm kleinbeeld naar ong. 150mm is redelijk, digitaal is verder zoomen mogelijk. Daar meestal 2MP foto's voldoende is voor mij (de laagste instelling van dit toestelletje) kan je veel digitaal zoomen voordat je kwaliteitsverlies krijgt. De kwaliteit is duidelijk minder dan van de K100D zeker bij verder inzoomen en uitvergroten.

Flitsen en belichten: diverse standen te kiezen en vele, vele instellingen in de diverse menu's. Met het draaiknopje kan je de hoofd-instellingen snel kiezen en ook de filmstand selecteren, eenvoudige werkstand etc.

Leuk jaszakcameraatje. Heel snel klaar om te gebruiken en geen merkbare vertraging tijdens fotograferen. De AutoFocus zit er bij mij nogal vaak naast: selecteert vaak automatisch een ander focuspunt dan dat ik vaak voor ogen heb. Een vast autofocus-punt is natuurlijk ook wel te selecteren als gewenst.

Grootste gevoeligheid: batterijvakje: dat heb ik (na val van nog geen meter hoog) dichtgezet met klittenband en moet ik vaak aandrukken. Vergrendeling is niet echt stevig en zit op gevoelige plek op onderhoek van toestel.


En: hier gaat het verder met mijn verzameling fototoestellen in de periode 2010-2015


{}

{Terug naar Begin}

  let op: deze homepage wordt niet meer actief bijgewerkt. Ga naar elvinshoot

Fotografie

Diverse fotos van mij op elvinshoot

 

Navigatie door mijn privé-pagina:

BEGIN / Homepage
 
ELFiets - Ligfietsen en ligfietsonderdelen
Didgeridoo
Handige Links
Solderen
 

Fotografie - zie ook elvinshoot.net

  Diverse toestellen - t/m jaren 80
  1990 - 2000
  2000 - 2005
  2005 - 2010
  2010 - 2015
   
  Pentax body vergelijk
   
  Foto-vakanties
    Naar Parijs
   
  Digitale SLR's
  Praktica-handleiding
  Objectieven
  Draadontspanners
  Analoog-Digitaal

 

Andere sites:

elvinshoot extra homepage met fotos
Pentaxian Pentaxian.nl - voor Pentax-liefhebbers
Analoog analoogfotoforum.nl - voor analoge fotografie
   
 

 


 

 
11.05.2022