Fototo Elvin - 2005-2010

 

(vervolg van het overzicht van de camera's die ik in de loop van m'n leven gehad heb, zie hier voor het begin)

Foto-toestellen in de Jaren 2010-2015

Digitaal is 'hot' maar analoog lijkt in het 'alternatieve circuit' een beetje terug te komen, met name in zwart-wit-fotografie. - in ieder geval als je het op het internet zo'n beetje leest.
Tweedehands-camera's lijken een stabiele prijs te hebben gekregen op bijvoorbeeld marktplaats en niet te hard meer te zakken in prijs, wel zie je nog steeds heel veel aanbod van toestellen die heel lang te koop staan. Het aantal analoge toestellen wat aangeboden wordt neemt echter ook wel steeds verder af.

Ik werk steeds minder met mijn APS-point en shoots. Dit heeft meerdere redenen: Ze zijn een eind 'op' aan het raken - kleine defecten zoals een flitser die niet meer uitklapt, van een ander toestel doet de flitser het af en toe wel maar meestal niet, en de digitale point-en-shoot kan het heel goed op zichzelf. De nieuwere soorten batterijen houden het ook langer vol en toestelletjes gebruiken minder stroom.

Net als bij de vroegere point en shoots zitten er wel steeds verbeteringen in de AutoFocus en belichtings-mogelijkheden maar het blijft AutoFocus en geen wisselende lenzen, kwaliteit is goed maar toch duidelijk minder en niet altijd hetgeen ik wil.

Inmiddels komen 2e-hands ook nog nieuwere toestellen en lenzen op de markt; aparatuur die relatief kort voor de ingang van de digitale fotowereld gekocht is.

 

Pentax "MZ-7" met 28-210 objectief

HPIM1044.JPG

HPIM1044.JPG

Technische gegevens:

 • Film: Kleinbeeld
 • Tijd en diafragma instelling: Naar keuze: volautomaat, halfautomaat met diafragma-voorkeuze (aan lens), halfautomaat met tijd-voorkeuze, handmatig
 • Lichtmeting: Meerdere keuzes lichtmeting door de lens; van spotmeting tot algemeen-meting met objectsetting
 • Lenzen: Wisselbaar, Pentax K-AF - Autofocus; ook plaatsbaar handmatige K-bajonet-lenzen, tussenringen, macrolens etc. maar dan handmatig scherpstellen; wel met 'Focus-piepje'.
 • Scherpstelling: AutoFocus of handmatig.
 • Flitser: kan op flitsschoen bovenop toestel, intern opklapbaar flitsertje of zelfs tweede-flitser gekoppeld met eerste flitser.
 • Panorama-stand!!
 • Veel, heel veel overeenkomsten met MZ-5 maar keuze van sluitertijd en diafragma is minder eenvoudig, meer zoals op de latere digitale toestellen (vergeten diafragma-ring), maar je kan nog met diafragma-ring werken met half-automaat met diafragma-voorkeuze. De ring is wel minder makkelijk te bedienen. Hierdoor is wel makkelijker te werken met lenzen zonder bruikbare diafragma-ring op handmatige stand of diafragma-voorkeuze
 • Draaiknop links voor 'motief-keuze' voor meerdere programma-standen bij fotograferen, maar ook keuze-mogelijkheden voor zelf-instellen en half-automatiek.
 • Autofocus werkt (met deze lenzen) niet optimaal, zeker niet in verhouding met de MZ-5. De MZ-5 heeft ook voor handmatig instellen een handiger matglas + duidelijker aanduiding van AutoFocus gebied

Opmerkingen - bijzonder:

2011 - voorjaar, vervangend toestel voor ME-super (?)

Een body die nog 100% compatible is met de oude objectieven maar die de opmaat vormt tot de nieuwe diafragma-aansturing vanuit de body inplaats van de diafragma-ring.

Ervaringen en geschiedenis:

De ME-Super die ik op de rolstoel gebruik was flink nat geworden en gaf wat belichtings-problemen + is flink roestig na de wintermaanden. Het objectief wat ik meestal bij me had + de polarisatie-filter vinden het water nog minder leuk dan de body en geven een minder goed beeld. Na veel drogen is dit overigens flink 'bijgetrokken'.
Daarnaast ben ik weer meer gaan fotograferen van macro-objecten zoals kleinere bloemetjes maar ook juist op tele-werk waarbij een 28-80 met 2x teleconverter toch wat aan de krappe kant is. Op de rolstoel wil ik liever geen extra objectieven meenemen (die ook weer snel nat kunnen worden) en meestal kost het toch al moeite om snel genoeg te zijn als het toestel niet klaar ligt (die vogel is zo gevlogen, het licht is zo verdwenen).
Daarom op het internet weer gezocht naar een goed alternatief uit de reeks van de MZ-5 voor op de rolstoel-handbike + natuurlijk de handleidingen gedownload van de toestellen om de verschillen goed in kaart te krijgen.
Dit toestel is een van de laatste van de Pentax-series die nog helemaal 'ouderwets' overweg kan met het handmatig instellen van diafragma's en dus ook met de oudere lenzen nog als half-automaat te gebruiken zijn zonder beperkingen, maar daarnaast ook wat automatische programma-standen die het snel werken zoals met een point-en-shoot toch wel vereenvoudigen.

Inmiddels worden de objectieven van de MZ-5 met macro-voorzetlensje etc. ook steeds vaker op de digitale Reflex gebruikt, maar dan zonder de Autofocus te kunnen gebruiken en met de beperkingen van diverse objectieven van de automatische belichting. Dit is soms wat omslachtig dus een goede combinatie-oplossing is wel gewenst in de objectieven.

Dit toestel werd aangeboden met een 28-210 zoom-objectief: dus een bereik wat groter is dan de meeste point-en-shoot-toestellen, verder zat er ook een passend polarisatie-filter bij dus redelijk compleet. Toen het toestel hier was bleek al snel dat de lens beschadigd was en niet goed bruikbaar; een knik in de lens en hierdoor een mogelijke onscherpte, diafragma-problemen etc. De lens heb ik opengemaakt en provisorisch kunnen repareren. Op de MZ-7 werkt het goed op de 'A'-stand waarbij de camera het diafragma genereert maar met diafragma-ring kan niet gewerkt worden. Ook met de teleconverters die ik heb is niet te werken; voor gebruik zonder lens-wisseling op de MZ-7.
Met de teleconverter met contacten die ik normaal bij de MZ-5 gebruik, is het diafragma op de MZ-7 wel bruikbaar maar wordt niet juist aangegeven: bijvoorbeeld diafragma '4' is gewoon te kiezen vanuit de body terwijl de lens dit echt niet aan kan bieden, laat staan dat dit een correcte weergave is na gebruik van de 2 x teleconverter (effectief dus een diafragma '11'). Dit moet ik goed uittesten. De MZ-7 in combinatie met de 28-210 is een goed set om te gebruiken in de winterse omstandigheden op de rolstoel; het geeft niet zo veel als de lens etc. vochtig wordt en niet meer bruikbaar zal zijn. Deze lens is op de andere bodies dus niet bruikbaar. Op de MZ-60 overigens niet goed vanwege de kunststof vatting van dat toestel - zeer wisselend succes met de contacten - anders zou die combinatie ook goed mogelijk zijn.

Omdat ik tegelijkertijd met dit toestel de MZ-60 2e-hands had aangeschaft, is dit toestel al snel meestal gebruikt met de daarbij gekochte 28-300 zoomobjectief met de bijbehorende filter en voorzetlensje(s). Ik heb daarbij passend ook een goede macro-voorzetlens gekocht, ook bruikbaar op de digitale body en dus ook goed te gebruiken zonder beperkingen voor de kleine ligfietsonderdeeltjes van ELFiets zoals bijvoorbeeld een tandbladboutje.

De Autofocus werkt een stuk minder goed dan met de MZ-5 of de MZ-60. Waarschijnlijk een exemplarisch probleem; daar ik toch veel handmatig scherpstel kan ik er wel goed mee werken. Misschien heeft deze body enige interne schade opgelopen tegelijkertijd met de beschadigingen aan de lens bij de vorige eigenaar?
Voor iemand zoals ik die vaak afwisselt tussen digitale en analoge bodies, is dit een handig toestel omdat heel veel werkwijzen precies overlappen.

Pentax "MZ60" (met 28-300 objectief)

HPIM1044.JPG

Technische gegevens:

 • Film: Kleinbeeld
 • Tijd en diafragma instelling: Volautomaat, halfautomaat met voorkeuze, M (alleen vanuit toestel)
 • Lichtmeting: Automatisch door de Lens, ook flitskoppeling mogelijk
 • Lenzen: Wisselbaar, Pentax K-AF - voor automatische diafragmering; kunststof vatting.
 • Scherpstelling: Handmatig of AF.
 • Flitser: kan op flitsschoen bovenop toestel of interne flitsertje
 • Eenvoudige menustructuur 'digitaal'
 • Kunststof lensvatting, mist analoge koppeling, niet mogelijk niet 'AF'-lenzen te gebruiken

Opmerkingen - bijzonder:

2011 - maart, reserve-toestel met 28-300 objectief

Bedoeld als 'reserve' in bijv. de wintermaanden, lichtgewicht en eenvoudig toestel.

Ervaringen en geschiedenis:

Ik heb het toestel als 'reserve' gekocht, passend met de bijgekochte 28-300 mm lens. Goede, snelle autofocus, heldere zoeker, extra lichtgewicht. Maar nadeel is de lensvatting: kunststof en alleen geschikt voor F, FA or D FA lenzen met en op 'A', alle andere standen en alle andere lenzen (dus ook met teleconverter bijvoorbeeld) zijn 100% niet bruikbaar. Voor mij is het menu ook wat minder handig om te gebruiken om handmatig te belichten (wil gewoon aan diafragma-ring draaien). Tot nu toe weinig gebruikt, weinig praktijk-ervaring.

Inmiddels is de Praktica LTL minder bruikbaar geworden vanwege een defecte lichtmeter die ik zelf niet gerepareerd krijg. Mogelijk gaat dit toestel deze Praktica dan ook vervangen.

 

2012:

Pentax ME (2x)

 

Technische gegevens:

 • Film: Kleinbeeld
 • Tijd en diafragma instelling: Volautomaat, halfautomaat met tijd-voorkeuze, EV
 • Lichtmeting: Automatisch door de Lens, geen DDL-flitskoppeling mogelijk
 • Lenzen: Wisselbaar, Pentax K-A - tussenringen, macrolens etc.
 • Scherpstelling: Handmatig.
 • Flitser: kan op flitsschoen bovenop toestel en via kabeltje

Opmerkingen - bijzonder:

 

Ter vervanging van ME-super gekocht op zoek naar een ME-super. Eerste stond te koop als "Pentax ME -super camera " en bleek een ME en geen ME-super, de tweede omdat de eerste ook diverse defecten heeft.

Ervaringen en geschiedenis:

Ik werk steeds meer analoog - naast digitaal - en hou ook van het werken in de DOKA, dus moet je filmpjes 'volschieten' en daar is een ME-super nu heel geschikt voor.

Nadeel t.o.v. de ME-super is dat deze toestellen geen handmatige bediening hebben, de zoektocht naar een ME-super blijft dus ook voortgaan maar in de tussentijd zijn deze toestellen bruikbaar.

 

 

Canon Powershot A1300

HPIM1044.JPG

Technische gegevens (nog in te vullen):

 • Film: Digitaal, jaszakformaat;
 • Tijd en diafragma instelling: Volautomaat, diverse instellingen ook ISO-instelling tot 3200 met extra stand 3200
 • Lichtmeting: Automatisch door de Lens
 • Lenzen: vast zoomlensje
 • Scherpstelling: AutoFocus (geen hand mogelijk)
 • Flitser: Intern fitsertje
 • Batterijen: 2xPenlight
 • Geheugen: vele types, SD-kaartjes tot 8GB mogelijk
Gekocht bij ELHacom ComputerAdvies in Colijnsplaat.

Opmerkingen - bijzonder:

2012: snelle ontwikkeling - de ontwikkeling van die toestelletjes gaat steeds sneller, net als de slijtageslag met de tijd.

Vanwege slijtage/problemen met de Canon Powershot 1000 IS.

Het zoeken naar een toestelletje met een zoeker is steeds moeilijker, ELHacom heeft er nog wat op voorraad besteld: ze zijn dus nog leverbaar!

Ervaringen en geschiedenis:

 

     

 

Leuk jaszakcameraatje. Heel snel klaar om te gebruiken en geen merkbare vertraging tijdens fotograferen. Ook leuk voor het filmen.

 

Pentax K-r (DSLR)

 

(nieuwe foto nog te plaatsen...)

Technische gegevens:

 • Film: APS-C digitaal
 • Tijd en diafragma instelling: Volautomaat, halfautomaat met tijd-voorkeuze, handmatig en allerlei programma-opties
 • Lichtmeting: Automatisch door de Lens, ook DDL-flitskoppeling mogelijk
 • Lenzen: Wisselbaar, Pentax K-A - voor automatische diafragmering; ook plaatsbaar handmatige K-bajonet-lenzen, tussenringen, macrolens etc.
  Alle bestaande Pentax-lenzen zijn bruikbaar.
 • Scherpstelling: Handmatig. - DOF knop!
 • Flitser: kan op flitsschoen bovenop toestel
 • Filmen: kan prima, met alle lenzen van Pentax, al dan niet met stabilisatie.

Opmerkingen - bijzonder:

 

Ter vervanging van de K-100 D die defect ging, wachtend op de opvolger.
Lekker klein en licht toestel.

Ervaringen en geschiedenis:

Prima toestel, zeker ook om licht en eenvoudig mee te nemen. Met mijn achteruitgang van m'n gezondheid wel met nadelen (net als de K100-D): te kleine zoeker dus ik zie al vrij snel niet veel meer wat ik opneem.
LiveView is wel mogelijk maar niet altijd praktisch voor mij met m'n ogen.
Veel opnames gemaakt, veel macro-werk, batterijen lijken bijna niet uitgeput te raken t.o.v. de K-100D.

Nadeel is de veel slechtere omgang met hoge ISO-waardes. Bij de K-100D werkte ik vaak met 3200 ISO, met de K-r geeft dat duidelijk minder goede resultaten. Filmen gaat hier heel goed mee, veel opties die op de K-100D niet bestonden en waarbij de kwaliteit van analoog steeds dichter benadert wordt. Een aantal zaken van de K-100D mis ik wel in de K-r zoals ook bijvoorbeeld een draadontpanner (alleen met zelfontspanner of met IR-afstandsbediening lange sluitertijden mogelijk). Daarvoor moet je dan de 'high-end' toestellen zoals de K-5 gebruiken (of nog even geduld hebben en wachten op... )

 

 

Lubitel 2 (rolfilm), sept. 2012

(nieuwe foto nog te plaatsen...)

Technische gegevens:

 • Film: Rolfilm, 6x6
 • Tijd en diafragma instelling: handmatig
 • Lichtmeting: GEEN, apart meten of inschatten via 'sunny 16' regel
 • Lenzen: vast, niet wisselbaar
 • Scherpstelling: manueel... door de zoeker vrij lastig
 • Flitser: Kan via kabeltje aangesloten worden, mee te nemen evt. via statiefschroef.
 • Volledig handmatig, kwaliteit lens maar 'zo-zo', scherpstelling erg lastig

Opmerkingen - bijzonder:

via Marktplaats

Via het analoge fotoforum (AFF) ontving ik een link naar dit toestel. Een 6x6, leek me wel leuk dus voor een laag bedrag kunnen kopen. Veel versleten toestel; met hoesje eromheen kan hij wel makkelijk mee in een tas en het echte 6x6 formaat. Helaas is de lenskwaliteit niet echt goed te noemen en werkt de zelftimer niet. Voordeel: licht toestel, geen batterijen, mechanisch, incl. mechanische zelftimer en 'B'.

(2x; 1x ge-erfd en 1 gekregen)

Olympus Trip 35

(nieuwe foto nog te plaatsen...)

Technische gegevens:

 • Film: kleinbeeld
 • Tijd en diafragma instelling: Volautomaat, of flits-instelling diafragma (1/40 sec.; verschillende diafragma's)
 • Lichtmeting: Automatisch met meting rond de lens
 • Lenzen: Vast, eigen systeem
 • Scherpstelling: diverse zones in te stellen. Instelling is te zien door het zoekertje
 • Flitser: kan op flitsschoen bovenop toestel, met kabeltje
 • filmtransport: wieltje draaien

Opmerkingen - bijzonder:

 

Leuk, eenvoudig en licht toestelletje waarvan er miljoenen gemaakt zijn. Was van mijn opa. Later nog een erbij gekregen.

Vanuit het AFF werd een 'trip dag' georganiseerd waarbij met de Trip gefotografeerd moest worden. Wel leuk een aantal hobbiisten met allemaal hetzelfde toestel.

 

Pentax K-30

 

(nieuwe foto nog te plaatsen...)

Technische gegevens -

 • Film: Digitaal
 • Tijd en diafragma instelling: Volautomaat, halfautomaat met tijd-voorkeuze, handmatig
 • Lichtmeting: Automatisch door de Lens, ook DDL-flitskoppeling mogelijk
 • Lenzen: Wisselbaar, Pentax K-A - voor automatische diafragmering; ook plaatsbaar handmatige K-bajonet-lenzen, tussenringen, macrolens etc.
 • Scherpstelling: AF of handmatig of met automatische verklikking.
 • Flitser: kan op flitsschoen bovenop toestel, tevens intern (opklap-) flitsertje.
 • Instellingen met menu's, knoppen en toetsen.
 • Ook mee te filmen

Opmerkingen - bijzonder:

 

Heerlijk digitaal toestel, spatwaterdicht.

 

 

oktober 2012:

Agfa Billy

(nieuwe foto nog te plaatsen...)

Technische gegevens

 • Film: Rolfilm 6x9 cm
 • Tijd en diafragma instelling: handmatig, echt instellen
 • Lichtmeting: Geen
 • Lenzen: vaste lens op de balg
 • Scherpstelling: inschatten en instellen
 • Flitser: evt. via kabeltje aan te sluiten
 • Filmtransport: door met wieltje te draaien, zoekertje is frame wat je op moet klappen. Roestig toestel maar werkt nog wel

Opmerkingen - bijzonder:

 

Het oude toestel van m'n vader. Ze worden voor iets van 5 Euro voor een mooie via MP aangeboden, grote aantallen van gemaakt. Dit is nog het echt ouderwetse fotograferen: balg uitklappen, afstand inschatten en instellen door draaien aan het lensje, diafragma en sluitertijd instellen naar schatting en door stalen frame ('zoekertje' = geen lens o.i.d.) kijken en klikken.

 

 

Pentax ME-Super (nov. 2012)

HPIM1044.JPG

(nieuwe foto nog te plaatsen...)

Technische gegevens - :

 • zie eerdere ME-super's; dus ook heerlijk manual werken naast diafragma-voorkeuze en EF.
 • met datawand digital: op elke foto kan een datum en tijd worden weergegeven (wordt op negatief geplaatst tijdens de opname)

Opmerkingen - bijzonder:

November 2012 eindelijk gevonden weer een ME-super

Geschiedenis etc.:

Eindelijk ter vervanging of aanvulling van m'n toch wel ver versleten ME-super die ik als 2e gekocht heb (2e hands).
Het toestel ziet er heel goed uit maar is niet optimaal in conditie, ouderdoms-probleempjes zoals de lichtmeting. Is waarschijnlijk goed te repareren of te compenseren. Na wat 'stoeien' werkt ook de zelftimer weer, de beeldenteller doet het nog en hij is niet zo ver afgeragd.

De data-achterwand werkt ook nog goed; omdat de body geen contactjes voor zo'n achterwand heeft, wordt de verbinding gelegd door een klein draadje wat op het X-contact geschroefd wordt. Bij gebruik van de datawand mag dan ook niet elke flitser gebruikt worden dus daar even opletten

 

Sets...

 • Ik heb inmiddels meerdere 'fotosets' gemaakt voor gebruik en ook al een complete set tweedehands weer verkocht. Op de fiets neem ik nu een complete set mee (veilig in de fietstassen), of op de scootmobiel en met de rolstoel heb ik ook standaard altijd een degelijk spiegelreflex-toestel bij me want je weet nooit wat je tegen gaat komen op een dag. In m'n tas of jaszak ook een 'jaszaktoestelletje' met mindere kwaliteit voor een snelle snapshot.
  Welke combinatie op de rolstoel+handbike meegaat is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden en de mogelijke motieven; bij slecht en koud weer is dat meestal een ME-super of de MZ-7; met zoomlens en evt. converters. Bijvoorbeeld:
 • ME-Super met Pentax 35-80 zoomobjectief, klein flitsertje, 0.5x converter en 2.0x converter (maakt c.a. 18-160mm mogelijk) met polarisatie-filter: prima bruikbaar voor natte, winterse omstandigheden - maar minder voor vogels en geen 'echte macro' voor insecten en kleinere bloemetjes. Bij de ELFiets-demo-locatie kan ik met de tussenringenset en de Praktica's wel kleine onderdeeltjes en insecten etc. fotograferen.
 • MZ-7 met Voigtländer 28-210 superzoom en polarisatie-filter. Is groter om mee te nemen, snel te zoomen maar ook niet 100% geschikt voor vogels en kleine onderwerpen. Kan wel tegen een stootje. Mooie allround-combinatie voor de zomer en vroege voorjaar.
 • MZ-7 met Tamron 28-300 superzoom, polarisatie-filter en macro-voorzetlens + 2x teleconverteren schouder-statief. Ook vanuit de rolstoel zijn de meeste onderwerpen goed op te nemen. Helaas zijn 800 Asa filmpjes (bijna?) niet meer te krijgen in kleur (zwart-wit is geen probleem) voor de wat snellere opnames: zeker op 300*2=600mm is er nog maar weinig bruikbaar licht om mee te fotograferen al zijn veel vogels wel passend 'te schieten'. Doordat tussen c.a. 60 en 600mm te zoomen is, is dit voor vogels vaak redelijk makkelijk richten. Belichting en (manual-focus) scherpstellen is altijd lastig... Ook voor onderdelen van ELFiets een praktische combinatie.
 • MZ-5 op de ELCAT mee: 28-80 + 70-210 + 2x teleconverter, macro-voorzetlensjes en extra flitser + normaal statief. Eenvoudig, compleet set.

Januari 2013:

Pentax MZ-5 (een 2e)

HPIM1044.JPG

Technische gegevens -

 • Film: kleinbeeld
 • Tijd en diafragma instelling: Volautomaat, halfautomaat met tijd-voorkeuze, handmatig
 • Lichtmeting: Automatisch door de Lens, ook DDL-flitskoppeling mogelijk
 • Lenzen: Wisselbaar, Pentax K-A - voor automatische diafragmering; ook plaatsbaar handmatige K-bajonet-lenzen, tussenringen, macrolens etc.
 • Scherpstelling: AF of automatisch of handmatig.
 • Flitser: kan op flitsschoen bovenop toestel, tevens intern (opklap-) flitsertje.
 • Instellingen met menu's, eenvoudig draaien aan diafragma-ring en handmatig

Opmerkingen - bijzonder:

 

2e hands via Marktplaats, ter aanvulling of ter vervanging huidige MZ-5.

 

Flexaret IIa

(nieuwe foto nog te plaatsen...)

Technische gegevens:

 • Film: Rolfilm (6x6)
 • Tijd en diafragma instelling: handmatig
 • Lichtmeting: handmatig, niet op toestel
 • Lenzen: Vast, TLR; er zijn setjes voorzetlenzen (1 boven, 1 onder) voor close-up-fotografie.
 • Scherpstelling: Manueel, via zoeker en matglas of instellen.
 • Flitser: n.v.t.
 • Alles handmatig, ook alles instellen.

Opmerkingen - bijzonder:

 

Verjaardagscadeau. Echte Tsjech dus passend bij m'n liefde voor Tsjechië. TLR, alles lekker handmatig. Lenzen duidelijk beter dan de Lubitel.

 

In te vullen in de toekomst: (?)

 

 

 

Toekomst... Digitaal blijft zich ontwikkelen maar ik ga relatief meer analoog fotograferen: gewoon leuker en goedkoper dan digitaal en minder computerwerk. De keuze is er: digitaal waar handig of analoog waar dat beter uitkomt.

Deze site wordt niet actief meer bijgehouden dus er zullen diverse toestellen al verkocht zijn inmiddels en misschien ook wat nieuws bijgekomen.
Sommige toestellen zijn 'ingewisseld' om ruimte te maken en door iemand anders gebruikt te worden.

Ik fotografeer heel veel analoog en af en toe digitaal. Veel foto's zijn te vinden op mijn foto-site: www.elvinshoot.net


{}

{Terug naar Begin}

  let op: deze homepage wordt niet meer actief bijgewerkt. Ga naar elvinshoot

Fotografie

Diverse fotos van mij op elvinshoot

 

Navigatie door mijn privé-pagina:

BEGIN / Homepage
 
ELFiets - Ligfietsen en ligfietsonderdelen
Didgeridoo
Handige Links
Solderen
 

Fotografie - zie ook elvinshoot.net

  Diverse toestellen - t/m jaren 80
  1990 - 2000
  2000 - 2005
  2005 - 2010
  2010 - 2015
   
  Pentax body vergelijk
   
  Foto-vakanties
    Naar Parijs
   
  Digitale SLR's
  Praktica-handleiding
  Objectieven
  Draadontspanners
  Analoog-Digitaal

 

Andere sites:

elvinshoot extra homepage met fotos
Pentaxian Pentaxian.nl - voor Pentax-liefhebbers
Analoog analoogfotoforum.nl - voor analoge fotografie
   
 

 


 

 
11.05.2022