Vergelijkingen Digitaal en Analoog spiegelreflex-fotograferen

 


Een lijstje met overzicht van een aantal punten / voor en nadelen van fotograferen met zwartwitfilm, kleurenfilm en digitaal. Alle hebben voor- en nadelen t.o.v. elkaar. Dit overzicht aan de hand van mijn eigen situatie en inzichten.

Sommige kosten zijn misschien wat onduidelijk zo, dus daarom een uitleg bij de tekst als je boven het plaatje gaat staan.
Een van de dingen die veel mensen vergeten is dat voor digitaal fotograferen een computer nodig is. Die moet bijgewerkt worden (updates) en is daardoor na een paar jaar aan vervanging toe, soms alleen de hardware al te vervangen vanwege de virusscanners en automatische updates van windows om hem nog snel genoeg te laten zijn. Computer-specialisten inhuren (bedrijf) is natuurlijk ook niet goedkoop. Kosten die ik zelf niet heb omdat ELHacom computer-advies voor mij privé e.e.a. gratis komt doen maar wat veel mensen wel hebben die niet alles zelf kunnen doen.

Item
Analoog (kleinbeeld-filmpjes)
 
Digitaal
  Korte uitleg
  Zwart-Wit Kleur        
a) Toestel Eenvoudig, goedkoop, gaat makkelijk 40 jaar mee en voldoet nog steeds Ik heb een analoge spiegelreflex uit jaren 70 die in 2012 nog prima functioneert. Laten vallen,  op rolstoel vol met water lopen, vorst etc. geeft problemen en vraagt om vervanging, 2e hands is voor c.a. 20 Euro een nieuwer toestel te kopen Ingewikkelder, duur, is na 5 jaar 'afgeschreven', soms ook technisch Dititaal toestel geeft na 4-5 jaar compatibiliteits-problemen. Accu's zijn moeilijk te verkrijgen,  nieuwere geheugenkaartjes werken niet in oudere body,  software werkt niet  in nieuwere Windows-versies. Een analoog toestel van eind jaren 60 werkt nog gewoon, digitaal is niet meer compatible met kaartjes, accu's en huidige software
c.a. 10€ / body / jaar aan afschrijving (400 € / 40 jaar) Afschrijving c.a. 500 € / 5 jaar = 100 € / jaar bij niet nieuwste-type Moderne digitale bodies kosten veel meer, 'voorganger-model' bodies van c.a. jaar oud zijn al veel goedkoper. Analoog blijft ongeveer gelijk.
b) Rolletjes / Kaartjes Zwart-wit-rolletjes ook zelf in te spoelen, c.a. 3 € incl. ontwikkelen Kleuren-rolletjes, te koop, c.a. 6 € incl. ontwikkelen en scannen ZwarWit-ontwikkeling is eenvoudig , kleur iets ingewikkelder maar ook goed te doen, kan ook bij fotograaf voor vergelijkbare prijzen Geheugen-kaartjes: gaan beperkt aantal keren mee (flash-memory), meestal enkele jaren bruikbaar. Meerdere nodig en verouderen snel. c.a. 19 € Naast dat flash-memory na meerdere keren gebruik (schrijven, wissen, schrijven, wissen) fouten gaat geven, is het ook gevoelig voor  vele invloeden. Ze zullen dus op tijd vervangen moeten worden (voor storingen). Na een paar jaar (ouder type) moeilijk verkrijgbaar en vaak zelfs duurder geworden.

Foto-rolletjes zijn 1 keer te gebruiken bij kleur, zwartwit kan je navullen met film.
Kaartjes gaan maar beperkt mee maar kunnen meerdere keren gebruikt worden.

c) Objectieven Grote keuze, relatief goedkoop, veel 2e hands aanbod gewoon bruikbaar In de loop van de jaren zijn nieuwe lenzen ontwikkeld. Omdat veel mensen lenzen samen met de body kopen zijn veel lenzen goedkoop te kopen, soms  nog bijna nieuwe lenzen samen met body voor maar 20 Euro. Ook nieuw is het aanbod nog groot van bruikbare lenzen. Aanbod in speciale digitale lenzen beperkt 2e hands, vaak nieuw nodig voor alle functies van body Veel nieuwere bodies hebben nieuwe lenzen nodig om alle functies goed te laten werken op de nieuwere bodies; sommige merken werken vrijwel alleen met nieuwe types Zie ook op dslr.htm voor een vergelijking
d) Batterijen Relatief goedkoop, enkele Euro's; evt. ook oplaadbaar verkrijgbaar. Universele batterijen Vaak werken ze nog met gehoor-batterijen of meerdere jaren op 1 lithium-batterij, soms (oplaadbare) penlight. Bij mijn gebruik (c.a. 30% fitsen) meestal enkele jaren met één batterij of set batterijen. Duur! Accu's zijn duur, ook voor aanschaf en in gebruik. Moeten vaak nageladen worden en relatief vaak vervangen Accu's van het ene toestel doen het vaak niet met het nieuwe toestel, sommige Pentaxen kunnen met normale (oplaadbare) penlights werken Analoge toestellen gebruiken vaak primaire batterijen, bij veel gebruik accu's, digitaal vaak speciale accu's.
  1 tot 5 Euro per jaar bij dagelijks gebruik 30 tot 60 Euro per jaar aan nieuwe accu's + elektra om de accu's ook bij niet-gebruik vol te houden 'bij te laden' Oplaadbare batterijen/accu's moeten vaak 'afgetopt' worden om gebruiksklaar te zijn. Primaire batterijen niet.
e) Flitsers (extern) Weinig nodig, gevoelige films of xtra-ontwikkeling mogelijk Vaak nodig bij weinig licht, xtra-ontwikkeling beperkt mogelijk Trigger-spanningen van flitsers kunnen oplopen tot 400Volt of meer zonder problemen met de toestellen (Pentax),  meestal zelfs nog lampjes-flitsers, net-gekoppelde flitsers etc. bruikbaar. Per foto instelbare 'film-gevoeligheid', hierdoor minder vaak flitser nodig, echter toch nog een noodzakelijk accessoire. Meestal is een speciale flitser van het bijpassende merk nodig om het juiste resultaat te krijgen. In veel gevallen werken flitsers die voor de analoge reeks gemaakt zijn niet goed maar ook flitsers die voor de vorige modelreeks gemaakt zijn kunnen problemen geven. Bij Analoge fotografie is een flitser vaker nodig dan bij digitale fotografie, tenzij met gevoelige films gewerkt wordt.
Bijna ieder merk heeft een eigen flitser-aansluiting, zeker bij digitale toestellen.
  Goedkoop, oude flitsers mogelijk, veel keuze; minder merk-afhankelijk of zelfs helemaal niet Vaak merk en type-afhankelijk. Oude flitsers kunnen tot niet-reparabele schade zorgen.
f) Digitaal / op scherm Negatieven te scannen of afdrukken, bijv. .JPG Negatieven te scannen of afdrukken, bijv. .JPG .jpg meestal standaard te leveren met kaartje. RAW ook mogelijk met bijbehorende software Digitaal, RAW - kwaliteit is meestal beste om meer mee te bewerken, vaak speciale (dure) software en hardware nodig.
g) Bewaren 'negatieven' Te bewaren in negatief-mapjes / albums. Gaan misschien wel 100 jaar of langer mee en opnieuw af te drukken RAW: alleen met bijbehorende software te openen en te bewerken. Een goede kans dat je foto niet meer te openen is over 10 jaar met nieuwe software. JPG is meer algemeen en zal ook langer te openen zijn. Let zeker bij belangrijke digitale opnames op dat je je foto's bewaart op meerdere manieren en op huidige formaten /hardware. Een floppydisk van 10 jaar geleden is nu vaak niet meer bruikbaar, ook harde schijven en DVD's zijn niet 'eeuwig' houdbaar.
         
         
         
Vaste Kosten c.a. 20 € / jaar c.a. 250 € / jaar Bij digitaal maakt het weinig uit hoeveel foto's je maakt, dit is gebaseerd op mijn ervaringen en kosten. Afschrijving op de apparatuur en vervanging is een belangrijk deel van de kosten.
Bij analoog zijn de kosten veel variabeler.
Variabele Kosten c.a. 0,11 € / opname c.a. 0,18 € / opname c.a. 0,02 € / opname
Kosten bij 200 opn. / jaar, c.a. 44,-- €
= 0,22 € / opname
56,-- €
= 0,28€ / opname
€ 254,00 =
€ 1,27
/ opname
200 opnames op filmpjes was voor velen veel, digitaal is dit 'weinig' te noemen.
Bij 800 opnames / jaar € 108,00
€ 0,14

€ 164,00
€ 0,21
€ 266,00
€ 0,33
800 opnames is / was maarliefst 23 filmpjes van 36 opnames! Voor een amateur / hobbie al behoorlijk veel.
Bij 1200 opnames / jaar € 152,00
€ 0,13
€ 236,00
€ 0,20
€ 274,00
€ 0,23
In de "analoge tijd" was dit heel veel. Digitaal schat ik dit redelijk normaal in. Digitaal dus nog steeds iets duurder.
Bij 2700 opnames / jaar € 317,00
€ 0,12
€ 506,00
€ 0,19
€ 304,00
€ 0,11
Bij c.a. 2500 opnames zit het 'break even point' in mijn berekeningen, bij grotere aantallen wordt digitaal fotograferen goedkoper dan analoog, zelfs als analoog zwart-wit.
Dit is een aantal opnames dat ik nooit gehaald heb maar tegenwoordig mogelijk haalbaar is met digitaal fotograferen.
Bij 4050 opnames / jaar € 465,50
€ 0,11
€ 749,00
€ 0,18
€ 331,00
€ 0,08
Bij 10.000 opnames / jaar € 1.120,00
€ 0,11
€ 1.820,00
€ 0,18
€ 450,00
€ 0,05
         
         

 


Voor mij specifiek: analoge fototoestel mee op de rolstoel

Voor mij specifiek geldt natuurlijk een aantal 'bijzondere punten van aandacht' juist omdat ik van een rolstoel met handbike gebruik maak en altijd een spiegelreflexcamera bij me wil hebben naast de compact-jaszak-camera.
De camera kan bij gebruik vaak in m'n mandje voorop meegenomen worden maar kan ik bijvoorbeeld niet onder m'n jas meenemen omdat ik dan niet meer kan rijden. Als ik niet actief aan het fotograferen ben, zit de camera dus normaal in een tas achterop de rolstoel: redelijk snel bereikbaar. Meestal is dit een setje van body, zoomlens, polarisatie-filter, voorzetlensje, evt. andere filters en meestal vergezeld van een 2x teleconverter en evt. flitser.
Voorbeeld dus: een tasje met een ME-Super met 28-80 zoomlens, 2x teleconverter (maakt een bereik van 28 tot 160mm mogelijk), filters, elektronen-flitser, draadontspanner, extra batterijen en 2 filmpjes (1x zwartwit, 1x kleur). Het meeste wat ik onderweg tegenkom kan ik hiermee dus fotograferen. Totaalgewicht net onder de kg, formaat past mooi en is hanteerbaar om te pakken vanaf de rolstoel. Vanzelfsprekend zijn dit setjes die ik niet verder verkoop...

Geen uitzondering maar gelukkig ook geen regel (zo vaak ga ik niet verder weg), is dat het gaat regenen terwijl ik - buiten - op de rolstoeltaxi zit te wachten of dat ik door een put rij waardoor de tas en camera nat wordt. Dit is dus meer dan 'spatwater' wat je op je camera kan krijgen tijdens een regenbui maar het zal voor mij niet de eerste keer zijn dat ik de camera in de DOKA moet openen om het water er uit te laten lopen, filmpje ontwikkelen en de camera verder te drogen moet leggen; evt. hiervoor openschroeven is natuurlijk ook mogelijk. Een toestel als de ME-Super maar ook een MZ-7 doet het na drogen dan over het algemeen weer (minimaal een week, langer=beter laten drogen, in de tussentijd een ander toestel gebruiken) op alle fronten. Soms moet ik wat meer repareren. Een paar foto's zijn mislukt (bijv. strepen op de negatieven van het inkomende water) maar de meeste negatieven zijn zelfs nog goed te gebruiken. M'n lenzen en dergelijke moet ik natuurlijk in zulke gevallen ook extra controleren en desnoods openschroeven om schimmelvorming tegen te gaan. Maar zelfs als het beschadigd raakt zijn de kosten nog te overzien: een tweedehands body met een zoomlens kost meestal niet meer dan 25 tot 40 Euro.

Ik denk - dit vermoeden wordt bevestigd door diverse anderen - dat je dit met een digitale body niet moet doen. De kans dat een body dit niet overleeft, ook niet na drogen, is vrij groot en als de sensor goed nat wordt is de kans dat hij nog een goede foto kan genereren zonder vlekken ook vrij klein.

Natuurlijk, het is beter om te zorgen dat alles goed droog blijft maar als mijn toestel niet 'voor de pak' is, is de kans dat het moment van die mooie zonsondergang, dat vogeltje of die mooie kleuren van die bloem in de ondergaande zon voorbij is wel erg groot. Daarnaast is de plaats op een rolstoel vrij beperkt om een camera-tas ook tegen stoten beveiligd goed mee te kunnen nemen. Als ik specifiek op pad ga om foto's te maken is er meestal geen plek meer om de boodschappen te doen en tegelijk nog veilig te kunnen rijden. In zo'n geval is natuurlijk de keuze te maken voor een digitale body en dus geen boodschappen.

Wat betreft de kosten per opname, zie ook hier: kosten-overzicht (open-Document-spreadsheet). Ik heb dit gebaseerd op mijn eigen ervaringen en gegevens... voor iedereen kan dit anders zijn: het staat je vrij te downloaden en je eigen gegevens in te vullen.

Conclusie uiteindelijk voor mij: voorlopig blijf ik een analoge spiegelreflex meenemen op de rolstoel-handbike maar als ik specifiek op fototocht ga, is het lonend om een digitale spiegelreflex mee te nemen. Om zo veel mogelijk dezelfde lenzen te kunnen gebruiken en andere middelen zoals flitsers allemaal Pentax. Zie hier voor een vergelijking tussen het gebruik van een digitale en analoge body van Pentax en de bruikbaarheid van de diverse lenzen.


{ }

{Terug naar Begin}

  let op: deze homepage wordt niet meer actief bijgewerkt. Ga naar elvinshoot

Fotografie

Diverse fotos van mij op elvinshoot

 

Navigatie door mijn privé-pagina:

BEGIN / Homepage
 
ELFiets - Ligfietsen en ligfietsonderdelen
Didgeridoo
Handige Links
Solderen
 

Fotografie - zie ook elvinshoot.net

  Diverse toestellen - t/m jaren 80
  1990 - 2000
  2000 - 2005
  2005 - 2010
  2010 - 2015
   
  Pentax body vergelijk
   
  Foto-vakanties
    Naar Parijs
   
  Digitale SLR's
  Praktica-handleiding
  Objectieven
  Draadontspanners
  Analoog-Digitaal

 

Andere sites:

elvinshoot extra homepage met fotos
Pentaxian Pentaxian.nl - voor Pentax-liefhebbers
Analoog analoogfotoforum.nl - voor analoge fotografie
   
 

 


 

 
11.05.2022